Nu putem neglija din rîndul plantelor cu efecte terapeutice ceapa, după cum n-o putem neglija nici din rîndul legumelor. Ca și usturoiul, ceapa are virtuți stimulatoare și antiinfecțioase, fiind considerată un factor de sănătate și longevitate încă din antichitate, după cum reiese din scrierile lui Plinius.
Ceapa conține vitamine (A, B, C), săruri minerale (sodiu, potasiu, fosfați, fier, sulf, inclusiv ioduri, apoi sulfură de alil și de propil, ambele foarte bactericide dar și alte principii antibiotice. De aceea este antiscorbutică, antinevritică, diuretică – dizolvant și eliminator de uree și cloruri. Mai este și hipoglicemiantă (scade zahărul din sînge), prin urmare, antidiabetică. Acest efect este lent dar mai de durată decît administrarea de insulină. Prin diferite uleiuri volatile este un bun vermifug, chiar și contra teniei.
Sucul de ceapă este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic și renal. De asemenea, este considerat un antiseptic, antiinfecțios, antisclerotic și antireumatismal. Se utilizează și în astenii, surmenaj intelectual, afecțiuni respiratorii (guturai, bronșită, astm), gripă, diabet, ateroscleroză, obezitate, impotență, prostatite și edeme. Se poate omogeniza în amestec cu puțin suc de țelină sau de morcovi, sau cu cîteva picături de lămîie. Se poate bea, de asemenea, diluat cu apă, cîte jumătate de pahar, de 2 ori pe zi.
Ceapa se consumă, în scopuri terapeutice, mai ales crudă sau ca macerat, adică extract în lichide. Contra reumatismelor se prepară un decoct (fiertură) din 3 cepe întregi, cu tot cu foițele învelitoare, într-un litru de apă. Se fierbe 15 minute, se strecoară și se beau 2 pahare pe zi.
Consumul de ceapă crudă protejează inima și sistemul cardio-vascular, reducînd nivelul de colesterol, fluidificînd sîngele și reducînd mult riscul apariției trombozei și a infarctului.
Contra gripei, se macerează 2 cepe tăiate felii subțiri într-un litru de apă călduță. Se bea un pahar de macerat între mese și un pahar la culcare. Împotriva diabetului, se face același preparat, cu diferență că se va bea în întregime dimineața.
Contra pietrelor la fiere (litiază biliară), o ceapă mare se taie mărunt, se adaugă 4 linguri de ulei de măsline, un pahar cu apă și puțină untură nesărată. Se fierbe timp de 10 minute și se bea, seara, extractul foarte cald. Nu este bun la gust dar ajută mult în vindecare. După 2 ore, la culcare, se bea ceai de crușin.
Pentru eliminarea viermilor intestinali, se pune la macerat timp de 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Se bea un pahar în fiecare dimineață, la sculare, timp de o săptămînă. Tratamentul se reia la nevoie.
Împotriva oboselii cronice, se fierbe 15 minute la foc mic o ceapă mare, nedecojită și bine spălată, în 1-2 l de apă. Se bea întreaga cantitate dimineața, timp de 3 săptămîni.
Contra furunculelor și abceselor se aplică pe locul bolnav ceapă coaptă, caldă. Infecția se strînge și se scurge repede.
Cu toate aceste calități, ceapa este contraindicată bolnavilor care suferă de ciroză avansată sau ascită.
www.evenimentul.ro