Întreținerea sau refacerea florei intestinale este indispensabilă unei digestii normale. Pentru aceasta, se poate utiliza un amestec din turiță mare (10 g), rădăcini de cerențel (40 g), frunze de nuc (10 g), răchitan (10 g), mentă (5 g), coada racului (5 g), scoarță de stejar (10 g), cimbrișor (10 g).
Se prepară decoct din 2 lingurițe amestec, uscat și măcinat, la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, de preferință neîndulcite.
Acest ceai are acțiuni antiseptice asupra florei intestinale, astringente și calmante la nivelul mucoasei intestinale rănite: Acțiunea este prin fenoli și juglonă din nuc, lavsonă din răchitan și eugenol din cerențel. Datorită conținutului ridicat de taninuri din stejar, nuc, răchitan și coada racului, prin precipitarea proteinelor, procesele dăunătoare de fermentație și putrefacție sunt oprite. Menta calmează durerile și, împreună cu cimbrișorul, completează acțiunea antiseptică asupra florei intestinale. În unele zone, cerențelul este înlocuit cu fructe de afin.
Sursa: www.evenimentul.ro
