CE: România are termen până în 2014 să se alinieze în privința calității laptelui crud de vacă



Comisia Europeană a aprobat solicitarea României de prelungire, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziție pentru atingerea cerințelor europene privind calitatea laptelui crud de vacă din România, producătorii cerând o amânare suplimentară.
Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene (CE), arată că în prezent toate unitățile care au beneficiat de o perioadă de tranziție pentru a îndeplini cerințele structurale conform pachetului legislativ de igienă și-au îndeplinit angajamentele, se arată într-un comunicat de joi al Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În ce privește calitatea laptelui, s-au făcut eforturi și s-au înregistrat progrese, spune Agenția, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziție suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calității laptelui crud (și implicit a sistemului de colectare a laptelui și a igienei de la fermele de vaci de lapte și unitățile de procesare a laptelui).
În continuare, România va informa sistematic organismele europene de specialitate asupra progreselor înregistrate pentru asigurarea respectării în întregime a cerințelor de calitate a laptelui până la termenul fixat.
Această prelungire a perioadei de tranziție va avea beneficii asupra tuturor celor implicați în sectorul laptelui de vacă, crescători și fermieri de animale și operatori din domeniu, centre de colectare sau unități de procesare.
Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea să își valorifice pentru cel puțin încă un an laptele, iar unitățile de procesare pot procesa și vinde în continuare în România produsele respective, potrivit sursei citate.
„Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creșterea efectivelor de vaci de lapte și în esență o modalitate de a evita implicații sociale și economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activității unităților de industrie alimentară”, se arată în comunicat.
Esențial este ca această perioadă suplimentară obținută să fie constructivă și utilizată pentru aplicarea unor măsuri și derularea unor programe pentru îmbunătățirea calității laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă și modernizarea și dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerințele și reglementările europene, susține Agenția.
ANSVSA a trimis CE un raport detaliat în această vară, legat de evoluția situației din sectorul producției și procesării laptelui de vacă, care a inclus particularitățile naționale, dificultățile întâmpinate dar și avantajele de care ar beneficia România în cazul obținerii unei perioade suplimentare de tranziție.
Raportul a prezentat faptul că din totalul de 784.200 de exploatații pentru producția de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, 540.000 (85 la sută) sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine – exploatații gospodărești care dețin un total de peste 930.000 de animale.
Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80 la sută din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.
Estimarea realizată de către experții ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene, a arătat că la sfârșitul precedentei perioade de tranziție acordate României, 31 decembrie 2011, 19 la sută din laptele crud de vacă livrat la unitățile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml și numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.