Studii

Ce riscă cei ce își reduc consumul de cafea



Aveți nevoie de o scuză în plus pentru a bea încă o ceașcă de cafea astăzi? Un nou studiu sugerează că un consum ridicat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Legătura dintre cafea și diabetul de tip 2 nu este nouă, alte cercetări mai vechi arătând că un consum de câteva cești pe zi reduce riscul, fiecare ceașcă suplimentară oferind un beneficiu suplimentar.
Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul Diabetologia, a dorit să identifice modul în care modificarea obiceiurilor de consum – creșterea sau reducerea cantității de cafea consumată – afectează riscul de diabet.
Concluzia studiului este clară: persoanele care își creșteau consumul de cafea cu încă o ceașcă pe zi prezentau un risc de a face diabet de tip 2 cu 11% mai mic decât persoanele care își mențineau consumul la același nivel. În schimb, reducerea consumului de cafea cu aceeași cantitate, o ceașcă pe zi, era asociată cu o creștere de 17% a riscului de a face diabet de tip 2.
Datele se bazează pe analiza a peste 120.000 de persoane care sunt urmărite pe termen lung în cadrul unui studiu observațional. Cercetătorii au analizat obiceiurile de consum de-a lungul a patru ani pentru acest studiu.
Care este cantitatea de cafea care conferă un beneficiu?
„Pentru diabetul de tip 2, până la șase cești de cafea sunt asociate cu un risc mai mic”, afirmă Shilpa Bhupathiraju, cercetător în cadrul Școlii de Sănătate Publică Harvard și autor al acestui studiu. „Cât timp cafeaua nu vă provoacă tremurături și nu vă face agitați, ea este asociată mai multor beneficii pentru sănătate”, notează specialistul.
În ceea ce privește diabetul, motivele pentru care cafeaua protejează de diabet nu sunt clare, însă cercetătorii au câteva ipoteze bazate pe studiile efectuate pe animale.
O ipoteză se bazează pe compușii chimici prezenți în cafea – compuși fenolici și lignani – care pot îmbunătăți metabolismul glucozei, spune Bhupathiraju. Cercetătoarea adaugă că în cafea se găsește o cantitate semnificativă de magneziu, ce este asociat unui risc mai mic de diabet de tip 2.
Totuși, înainte să vă grăbiți să cumpărați încă un latte macchiato, cercetătorii subliniază că este important de știut că tipul de cafea folosită contează. În acest studiu nu au fost incluse latte-urile și alte băuturi de acest tip, ce conțin de multe ori foarte mult zahăr, ci doar cafea neagră. Așadar, dacă doriți să vă reduceți riscul de diabet de tip 2, nu consumați un frappucino.
Surse: CNN, Eurekalert



Recomandări

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax
A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Știință, educație și viitor: Facultatea de Medicină și Științe Biologice, în dialog cu elevii liceului din Liteni