Ce prostie!



Un așa-zis studiu privind calitatea vieții declară Ițcanii cel mai periculos cartier din România! Cercetarea prin telefon (au fost chestionați 145 de ițcăneni; în cartiere din alte orașe cifra celor intervievați nu trece de opt persoane) a întreprins-o storia.ro, un site imobiliar, cum se vede interesat să identifice zonele cele mai prielnice și mai sigure. Nu cumva pe acolo s-or afla și trebuiesc recomandate perimetrele pe care au pus ochii așa-numiții „dezvoltatori imobiliari”? Poate-i bănuială neîntemeiată, dar nu găsesc alt temei al inițierii „sondajului” de către o firmă ce construiește ori intermediază vânzarea de locuințe – „noi am stabilit științific, acolo e bine, investiți unde sugerăm noi!” Eu unul n-am mai văzut o investigație atât de lipsită de logică și de profesionalism, detectabilă mai ales în modul infantil de interpretare a datelor recoltate, cum se zice, „în teren”, și silite să susțină un clasament absolut ilogic și flagrant fals.
Dacă aș întreba concetățenii de pe strada mea cât îi (ne)mulțumește calitatea clătitelor făcute de neveste, iar procentajul obținut ar fi inferior aceluia de cuhniile clujene, stabilit prin votul clujenilor, am fi îndreptățiți să conferim Clujului rangul de pol al clătitei perfecte? O realitate poate fi pusă în concurență cu alta doar dacă există posibilitatea comparației, altfel extrapolarea este nulă și neavenită. Nu pot declara mai gustoasă clătita de la Cluj dacă n-o încerc, spre a o compara cu suratele născute în tigăile moldave.
Cetățenii din Ițcani n-or fi mulțumiți până la capăt de starea cartierului, dar n-o raportează la realitățile, să zicem, din Ferentari ori din Bănie, ci strict la ea însăși. Dacă ar fi corect, sondajul ar putea concluziona că ițcănenii nu-s total satisfăcuți de modul în care le este proteguită siguranța personală; clasamentul poate ierarhiza „ca să se știe”, vorba cronicarului, opiniile respondenților. Atât: nici într-un caz n-are cum să stabilească, geografic, polul real al nesiguranței naționale în cartierul cutare… fiindcă așa s-a votat local. Absurd!
De altfel, întrebările se refereau la costul general al vieții, accesul în sistemul de sănătate, calitatea mediului, curățenia stradală, spațiile verzi, transportul public etc. (probabil, tot cu schepsis: acolo este cel mai bine, acolo construim, acolo cumpărați!). Dar cum de au ajuns Ițcanii culmea periculozității în România (cartierul groazei Ferentari este abia pe locul 14!) și-n temeiul căror realități concrete? Mi-am trăit copilăria, până la 17 ani, în Ițcani, comună veche, atestată încă de la 1453, pașnică, liniștită, locuită mai întâi majoritar de nemții colonizați de Habsburgi în Bucovina, apoi și de polonezi, evrei ș.a. Aici s-a păstrat și după 1918 tradiționalul respect kesaro-crăiesc pentru lege, autoritate și ordine, înregistrându-se (cu excepția anilor celui de al doilea război) numai rare infracțiuni mărunte. Ițcanii aveau cât de cât o industrie, mai mare chiar decât a Sucevei (fabrică de zahăr, fabrică de încălțăminte, uzină de impregnat, fabrică de in) și n-a fost nevoie de aducerea unei populații din felurite zone rurale, cum s-a întâmplat mai peste tot în industrializarea României, și de unde s-a nutrit în bună măsură infracționalitatea.
După 1989, industria în bună parte s-a mistuit, iar cartierul a rămas să vegeteze vegheat de vechea clădire a fostei gări de graniță, monument istoric aflat în cumplită stare de degradare. Ceea ce constituie, am mai spus-o și o mai spun, o adevărată rușine națională! Continuă, însă, să fie cel mai impozant edificiu al cartierului și se zice că ar oferi spații și tentații apte să pericliteze siguranța cetățeanului. „Pe vremuri aici romii se băteau și făceau scandal (…), acum, mulți dintre ei au ajuns în pușcărie ori au plecat din țară” – declară unul dintre subiecții chestionați de storia.ro. „Ultima infracțiune gravă cu violență a fost înregistrată în urmă cu trei ani”, „rata infracționalității în zonă nu este peste media orașului” – declară Poliția Suceava. Încă un argument: din câte știu, la Ițcani s-a desființat postul de poliție, cel mai apropiat fiind la Burdujeni. Păi, cum așa, dacă aici se află capitala violenței în spațiul mioritic?
Enormă prostie acest sondaj în care-s decretate mult mai sigure vestite cartiere rău famate din alte spații românești (Craiova, București, Brașov ș.a.), fiind incriminat modestul Ițcani, complet insignifiant și irelevant pe harta infracționalității naționale! Cine-i într-adevăr interesat de alcătuirea unor astfel de clasamente poate afla toate informațiile sigure, apte să sugereze concluzii cu o anume generalitate, pe site-ul Poliției Române. Unde de Ițcani nu se amintește nicăieri…



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Istorii ițcănene (1)