Femeile însărcinate ar trebui să evite săpunurile antibacteriene, deoarece unele dintre substanțele conținute în aceste produse pot avea efecte nocive asupra sănătății mamei și fătului, deopotrivă. La întrunirea anuală a American Chemical Society, specialiști au lansat un avertisment în privința utilizării unor produse cosmetice folosite pe scară foarte largă.
Cele mai recente cercetări dezvăluie că există o corelație între expunerea la anumite chimicale – care se găsesc și în săpunurile antibacteriene – și o dimensiune mai mică a copiilor la naștere.
În plus, există tot mai multe dovezi că respectivii compuși pot provoca anomalii de dezvoltare și probleme reproductive la animale, făcându-i pe oamenii de știință să fie preocupați de potențialele efecte ale acestor substanțe asupra oamenilor.
Un studiu din anul 2010, realizat la University of Florida, arăta că triclosanul, un compus din săpunurile antibacteriene, diminuează sinteza unei enzime implicate în metabolismul hormonilor estrogeni. În timpul sarcinii, această enzimă, numită estrogen-sulfotransferaza, ajută la metabolizarea estrogenului și transportul acestuia, prin placentă, în organismul embrionului. La embrion, estrogenul joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului și reglarea activității unor gene, arată studiul publicat în jurnalul Environment International.
Alte cercetări sugerează că unii compuși din săpunurile antibacteriene pot contribui la amplificarea rezistenței la antibiotice a bacteriilor, iar alții afectează spermatozoizii, putând influența negativ fertilitatea bărbaților.
Două dintre substanțele incriminate, triclosanul și triclocarbanul, sunt utilizate în peste 2.000 de produse vândute pe piață ca „antimicrobiene” sau „antibacteriene”, printre care paste de dinți, săpunuri, detergenți, mochetă, vopsele, rechizite școlare, jucării.
Cel mai recent studiu, realizat la University of Arizona, a investigat efectele expunerii femeilor gravide și ale fătului la triclosan și triclocarban.
Ambii compuși au fost detectați în probe de urină și de sânge din cordonul ombilical la un mare număr de gravide și feți.
Un alt studiu, efectuat la State University of New York, a dezvăluit o corelație între nivelurile mai mari de butil-paraben (un alt compus antimicrobian, folosit adesea în produsele cosmetice) și o lungime mai mică a copiilor la naștere.
Deși organismul uman elimină eficient triclosanul și triclocarbanul, problema este că, prin folosirea produselor antimicrobiene, oamenii sunt permanent expuși la aceste substanțe.
În prezent, organismele de reglementare din domeniul sănătății din diferite țări au început să revizuiască autorizarea utilizării acestor compuși și să impună unele restricții privind folosirea lor.
Sursa: Mail Online