Sfaturi utile

Ce mâncăm în timpul postului? (II)



Din punct de vedere medical, posturile vin, frecvent, după o alimentație necorespunzătoare, adesea cu exces de carne, asigurând o curățire (depurare) a corpului de impuritățile, grăsimile și toxinele care se acumulează, treptat, în ficat, rinichi și, mai ales, în colon, unde blochează procesele de autoînnoire permanentă.
Carnea consumată în exces, în timpul iernii, devine o otravă pentru organism. Cine mănâncă multă carne trăiește puțin sau se îmbolnăvește de multe afecțiuni maladive grave, întrucât componentele din carne se digeră greu și rămân mult timp în stomac și intestine. Efecte similare au și grăsimile animale, mezelurile (cu conservant – glutamat de sodiu), șunca, afumăturile, vânatul și untul. Alimentele de tip fast-food, conservanții și aditivii alimentari măresc, în mod semnificativ, incidența cancerelor digestive.
Această alimentație greoaie, într-o perioadă cu consum energetic redus, slăbește organismul, care devine obosit, uzat, incapabil să asimileze corect hrana.
Chiar și unele margarine sunt periculoase, din cauza conținutului ridicat în grăsimi sintetice, care nu pot fi arse de organism. Acestea au în componența lor o serie de aditivi alimentari simbolizați prin litera E, unele având efecte cancerigene, provocând, îndeosebi, cancere gastrice.
Consumul în exces de pâine albă poate duce la infarct
Consumul zilnic de alimente gătite sau conserve poate duce la degenerarea celulelor, apariția ridurilor, pielea devine flască, se instalează durerile artrozice la încheieturi și se grăbește îmbătrânirea generală.
Puțini oameni cunosc efectele negative ale consumului de pâine albă, adesea „albită” de unii brutari prin adaos de vitamine sintetice, minerale, conservanți și alte substanțe cu E-uri dăunătoare. Implicațiile consumului permanent de pâine albă constă din declanșarea unor afecțiuni cardiovasculare, inclusiv a unui posibil infarct cardiac și formarea de calculi biliari și ateroscleroză, deoarece glucidele rafinate din pâinea albă pot fi rapid transformate în lipide, colesterol și trigliceride. Mai indicată este pâinea intermediară, neagră sau graham care, prin tărâțe și germeni, aduc organismului multe vitamine nealterate.
E-uri periculoase în sucurile din comerț
Omul modern consumă cantități tot mai mari de sucuri răcoritoare, utilizând aromele fructelor de sezon. Multe din aceste sucuri sunt însă dăunătoare pentru sănătate, ducând spre leucemie sau cancer de colon, întrucât conțin coloranți sintetici, aromatizanți prefăcuți, aspartam (înlocuitor de zahăr) și amelioratori de gust și miros. Colorantul sintetic galben, tartrazina (E-102), interzis pentru produsele alimentare din Norvegia, Suedia, Olanda, Elveția, Austria și Marea Britanie, dar acceptat în România, provoacă unele reacții caracteristice: edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm bronșic, purpură, șoc anafilactic și dereglări ireversibile ale ficatului, uneori extrem de grave, mai ales la copii. În mod similar, colorantul apus-galben (E-110), utilizat frecvent în băuturi răcoritoare, poate provoca alergii, indigestii, dureri abdominale și chiar tumori.
Postul întinerește țesuturile și crește imunitatea
Posturile alimentare constituie cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave declanșate, în principal, de un regim nutritiv necorespunzător, alături de alți factori de risc. În afară de purificarea și dezintoxicarea organismului, alimentația de post contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli, infecții și la alți factori nefavorabili de viață. Totodată, scade concentrația în proteine și lipide din creier, precum și doza de zaharuri din sânge și urină. Acestea explică efectul favorabil al posturilor în remedierea principalelor boli ale civilizației, respectiv cancere, cardiopatii, artrite, scleroză în plăci și îmbătrânire prematură.
De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate ca: diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, ateroscleroza, anumite forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută, unele afecțiuni dermatologice.
În cazuri disperate de cancer, indiferent de localizare, înfometarea dirijată a corpului prin posturi reprezintă una dintre metodele eficiente de salvare a vieții și de recăpătare a sănătății.
(prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ)