Pentru că mai sunt doar câteva zile și intrăm în Postul Crăciunului (15 noiembrie – 24 decembrie), vă prezentăm efectele benefice ale înfrânării și cumpătării în alimentația zilnică.
Considerate ca abțineri absolut necesare, posturile alimentare pot avea fie un caracter total, fie un caracter parțial. În afară de purificarea și dezintoxicarea organismului, alimentația de post contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli, infecții și la alți factori nefavorabili vieții.
Din punct de vedere religios, posturile sunt perioade, mai lungi sau mai scurte, de pocăință și rugăciune pentru iertarea păcatelor înfăptuite de credincioși, de supunere necondiționată față de voința lui Dumnezeu, de la Care se așteaptă îndurare, sprijin în viață și mântuirea sufletelor.
Marii sfinți ai creștinătății plecau în pustiu sau se închideau în chilii tainice și în peșteri întunecate unde, prin înfrânarea poftelor trupești și prin întărirea voinței, rezistau la ispite și își curățau sufletele de păcate și patimi. Ei țineau posturi aspre și meditau asupra puterii dumnezeiești și asupra vieții de dincolo de mormânt.
Ceaiuri, pentru senzația de foame
Considerate ca abțineri absolut necesare, bine gândite și organizate pe perioade limitate, posturile alimentare pot avea fie un caracter total (postul negru – în care se acceptă numai consumul de apă), fie un caracter parțial (în care se elimină anumite alimente de dulce, mai greu digerabile).
Ca formă intermediară de post cu lungă durată este postul uscat, în care se acceptă consumul spre seară numai al mâncărurilor uscate, fără untdelemn, respectiv pâine cu apă, fructe uscate și semințe uscate. Aceste posturi de lungă durată sunt întrerupte doar la anumite sărbători religioase, prin dezlegări la pește, icre, untdelemn și vin (în zilele însemnate în calendar cu „harți”).
Dacă apare senzația de foame, se pot bea ceaiuri de sânziene, gălbenele, roiniță și coada-șoricelului.
Totuși, date fiind consecințele care pot fi provocate de post în cazul anumitor persoane, mai sensibile, suntem datori să subliniem simptomele care pot să apară cu precădere la cei ce adoptă postul alimentar total.
În primele zile, persoana respectivă resimte senzații puternice de foame, eventual dureri de cap, vertij, insomnii și grețuri, mai rar întâlnite la femei decât la bărbați. În continuare apare o scădere progresivă a forței musculare, stări de somnolență, constipații, diminuarea accentuată a diurezei și reducerea substanțială a randamentului în activitatea fizică și intelectuală. Din aceste considerente sunt scutiți de post negru copiii, lăuzele, convalescenții după operații sau bolnavii cronici.
În afara perioadelor lungi de post stabilite prin calendarul creștin, se recomandă respectarea unor posturi de scurtă durată în tot restul anului, măcar 1-2 zile pe săptămână (frecvent miercuri și vineri). În aceste zile se va reduce rația zilnică de mâncare la jumătate, fără a suferi de foame.
În locul bucatelor de dulce se vor consuma multe legume și fructe (ex. mere rase), alături de fulgi de porumb sau de ovăz.
Dacă pe parcursul zilei apare senzația de foame, se vor bea ceaiuri (infuzii neîndulcite) de sânziene, gălbenele, roiniță și coada-șoricelului. În aceste zile săptămânale de post ne vom simți mult mai bine, mai mobili, sănătoși, energici și cu mintea limpede, cu condiția de a evita eforturile fizice și intelectuale exagerate.
(prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ)