Este noiembrie și parcă se simte venind de undeva, de departe parfumul unic al Sărbătorilor de iarnă. Și la nivel alimentar mulți dintre noi, din diverse motive, religioase sau de sănătate, alegem să postim sau să urmăm o dietă vegetariană.
Referitor la această dietă se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului? Răspunsul este: categoric da. O dietă vegetariană diversă, care să includă fructe, legume, cereale, nuci și semințe acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine. Și aici un rol important îi revine nutriționistului care poate stabili un program nutrițional echilibrat, mai ales în situația în care persoana în cauză are și un surplus de kilograme care trebuie pierdute.
Proteinele
Aproape toate alimentele cu excepția alcoolului și zahărului sunt surse de proteine: cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.
Grăsimi
Dietele vegetariene sunt sărace în lipide ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nuca de cocos.
Vitamina D
Vitamina D nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână este suficientă pentru sinteza vitaminei D.
Calciul
Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se găsește în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine și broccoli.
Zincul
Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.
Fierul
Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C și deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și pepenele.
Vitamina B12
Vitamina B12 este conținută în cantități limitate în alimentele de proveniență vegetală. Așadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate.
În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesitățile nutritive ale organismului, dieta vegetariană are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sângelui și nivelul colesterolului, curăță arterele și aspectul dermal, da energie și vitalitate sexuală, digestie ușoară, memorie bună și capacitate de concentrare crescută.
Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creșterea cantității de vitamine și minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și reduc greutatea corporală la normalitate. Sunt aceste obiective reale și posibile? Absolut, încercați-o și veți vedea. Aveți doar de câștigat!
Sursa: www.eva.ro


