Culoarea roșie afectează perceperea timpului, dar efectul se manifestă mult mai pregnant în cazul bărbaților decât al femeilor, arată un studiu recent realizat în Japonia.
Publicat în Scientific Reports, studiul cercetătorilor japonezi de la Institutul de Cercetări asupra Primatelor, din cadrul Universității din Tokio, a avut în vedere 37 de bărbați și tot atâtea femei, cărora le-au fost arătate ecrane de monitor colorate în roșu sau albastru pentru durate variabile de timp (400, 504, 635, 800, 1008, 1270 sau 1600 milisecunde) și li s-a cerut să spună dacă durata persistenței culorii pe ecran era mai aproape de 400 sau de 1600 de milisecunde.
Bărbații, au constatat cercetătorii, tindeau să supraestimeze durata cât persista ecranul roșu. Aceste efect a fost observat la 76% dintre bărbați și numai 43% dintre femei.
Cercetătorii spun că rezultatele se potrivesc cu cele ale altor studii, ce arătau că roșul determină o amplificare a stării de excitare, în măsură mult mai mare decât albastrul, iar acest fenomen ar putea „grăbi” ceasul intern al organismului, ducând la supraestimarea timpului cât persistă culoarea roșie pe ecran.
Explicația dată de cercetători ține de psihologia evolutivă: roșul semnifică, la multe specii de primate, furia, agresivitatea, dominanța și, din cauză că, la multe primate, masculii sunt programați biologic să concureze pentru statut în cadrul grupului, pentru teritoriu și parteneri de împerechere, aceste animale au o sensibilitate sporită la culoarea roșie.
Sursa: Real Clear Science