Pe lângă favorizarea obezității și, după unii cercetători, și a comportamentului violent, consumul de băuturi răcoritoare bogate în zahăr poate afecta capacitatea de învățare, sugerează un studiu realizat la University of Southern California.
Studiul a fost realizat pe animale de laborator, constatându-se că un consum de sucuri dulci are ca efect scăderea capacității creierului de a-și reaminti informațiile.
Carbohidrații rafinați, mai ales când sunt consumați sub formă de băuturi dulci, pot determina tulburări metabolice. Dar noile rezultate arată că ei interferă și cu capacitatea creierului de a funcționa normal și de a-și reaminti informații esențiale despre mediul din jur, cel puțin atunci când sunt consumați în exces, înaintea vârstei adulte, a explicat dr. Scott Kanoski, unul dintre autorii studiului.
În cadrul studiului, cercetătorii au lăsat șobolani adulți și adolescenți să bea zilnic lichide îndulcite, cu un conținut de zahăr care echivala cu cel al băuturilor răcoritoare obișnuite.
După o lună, șobolanii au fost testați, verificându-li-se funcția cognitivă.
Adulții s-au descurcat normal la testele cognitive; în schimb, animalele care consumaseră băuturi dulci în perioada „adolescenței” au avut rezultate mai slabe la testele de învățare și memorie. Consumul de lichide dulci a produs inflamație la nivelul hipocampului, o zonă a creierului care controlează în mare măsură învățarea și memorarea.
Descoperirea sugerează că o alimentație neadecvată, în perioada când creierul este încă în formare, are efecte nefaste asupra hipocampului, afectând astfel capacitatea de învățare.
E important ca adolescenții și copiii să nu consume prea multe băuturi răcoritoare îndulcite, mai ales între mese, recomandă specialiștii din cadrul National Health Services.
În SUA, studiile au arătat că adolescenții și copiii beau, în prezent, cantități de sucuri îndulcite de 3 ori mai mari decât consumau părinții lor în urmă cu 20 de ani.
Sursa: Mail Online