Dietă

Ce e cu adevărat nesănătos în nutriția ta?



Ce e cu adevărat nesănătos în nutriția ta?
Ce e cu adevărat nesănătos în nutriția ta?

Cum pot deveni niște alimente extrem de sănătoase, recomandate de orice medic într-un regim echilibrat, dușmanii sănătății noastre în decurs de numai câteva zeci de ani? Să fie de vină dorința noastră pentru un gust din ce în ce mai intens și un aspect perfect, sau factorul economic, concretizat în mărirea producției, cu costuri cât mai mici? Află ce fel de alimente te induc în eroare și îți subminează dieta…
1. Carnea de pui
Puii pe care îi consumăm astăzi, cumpărați de la supermarket, sunt total diferiți de cei pe care îi mâncau părinții și bunicii noștri, acum 50 de ani. Tot de atunci datează și mitul conform căruia carnea de pasăre e mai sănătoasă… și asta pentru că găinile gătite atunci trăiau nu în ferme închise, ci în curți sau grădini, unde făceau suficientă mișcare și erau hrănite numai cu iarbă și grăunte. Puii de astăzi, în schimb, sunt vaccinați și tratați cu diverse substanțe pentru a preveni îmbolnăvirea lor, de la antibiotice până la hormoni de creștere. Rasele au fost modificate genetic pentru a atinge dimensiuni cât mai mari și a asimila cât mai multă grăsime, ce conferă frăgezime cărnii. În plus, ei se hrănesc cu ceea ce, în materie de mâncare umană, se numește „junk food”! În consecință, realitatea e că astăzi puiul consumat cu piele conține la fel de mult colesterol ca și carnea de porc, și chiar fără aceasta, rămâne încă aproape la fel de nesănătos!… Și toate astea, numai pentru a „eficientiza” producția de carne…
2. Untul
Lactatele sunt o grupă de alimente esențiale pentru o viață sănătoasă. Deși conține colesterol, untul a constituit timp de secole micul dejun al unui procent foarte însemnat din populația globului (care, timp de tot atâtea secole, făcea mai multă mișcare decât noi, cei din secolul XXI).
Însă în ultimele decenii piața a fost invadată de substitute ale untului, ale căror „avantaje” sunt evidențiate prin publicitate – au costuri extrem de mici, pot fi păstrate mai mult timp (de fapt, oricât de mult timp!) și nu neapărat la rece, se întind mai ușor pe pâine și sunt, unele dintre ele… aromate! Ei bine, margarina și alte creme asemănătoare se află de fapt în topul alimentelor nerecomandate de medici. Consultă lista lor de ingrediente și vei vedea că e, de fapt, o listă de E-uri, începând de la conservanți și până la coloranți sau arome. Singurul lucru sănătos din compoziția lor e uleiul vegetal… însă, în cazul ăsta, mai bine consumăm ulei, nu-i așa?
3. Legumele și fructele „perfecte”
Ceea ce ar trebui să fie o sursă de vitamine, minerale și energie pură ne poate face rău… grație dorinței de a obține legume cât mai productive – care să facă fructe cât mai multe și cât mai mari, cu un aspect cât se poate de simetric și intens colorat.
Legumele sunt crescute în sere, atât iarna cât și vara, și sunt „hrănite” direct la rădăcină cu substanțe care să le accelereze maturizarea. Frunzele, de asemenea, sunt stropite cu substanțe chimice anti-dăunători și împotriva bolilor specifice… ca să nu mai vorbim de înșiși embrionii plantelor, adesea modificați genetic. Ai observat că anumite roșii pe care le-ai cumpărat nu se strică, chiar și după mai multe zile? Ei bine, nu e neapărat ceva de apreciat… e doar un rezultat al substanțelor chimice conținute. Cât despre fructe, acestea sunt și ele stropite, încă de la stadiul de floare, cu pesticide, care se înmagazinează în sâmburi și în pulpă, ajungând în cele din urmă în organismul tău. Ce spui, merită să te aprovizionezi, măcar din când în când, din piață?
4. Băuturile pe bază de Cola
Te-ai gândit vreodată cum au apărut băuturile acidulate cu aromă de Cola? Cu mult înainte de a deveni un simbol al civilizației occidentale, încă din 1898, farmacistul Caleb Bradham din New Bern, a conceput o băutura neacidulată care e precursorul sucurilor de astăzi. Caleb visa să devină medic, însă a fost forțat să abandoneze Facultatea de medicină din Maryland unde studia în urma falimentului afacerilor tatălui sau. A devenit în schimb farmacist și si-a deschis propria „drogherie”, unde a elaborat o rețetă de băutură menită sa funcționeze ca tonic și să ușureze digestia, bazată pe extract din nuci de cola, vanilie și anumite „uleiuri rare”. La început, siropul era vândut doar în farmacie… până când, în 1903, a început producția în masă și a îmbuteliat băutura sub numele de Pepsi Cola.
În mod evident, din 1898 și până astăzi rețeta a suferit numeroase schimbări. De la tonicul energizant cu scop medical, sucurile s-au „îmbogățit” cu conservanți, absolut necesari în producția în masa însă nocivi pentru organism, amelioratori ai gustului, colorant și alte chimicale, precum și acid. Acestea și conținutul mare de zahăr au făcut ca sucurile de acest tip, comercializate astăzi de un număr foarte mare de producători, să fie considerate nesănătoase și să fie excluse din orice dietă sau regim, fie medical, fie pentru slăbit. Medicii susțin de asemenea că băuturile carbogazoase cu cola sunt iritante pentru stomac și împiedică asimilarea de calciu, afectând astfel structura dinților și a oaselor.
Sursa: www.beautyzone.ro



Recomandări

Struți africani și păsările emu, ultimele atracții de la micul colț zoo de la Ițcani al fermierului Mihai Flutur

Struți africani și păsările emu, ultimele atracții de la micul colț zoo de la Ițcani al fermierului Mihai Flutur
Struți africani și păsările emu, ultimele atracții de la micul colț zoo de la Ițcani al fermierului Mihai Flutur

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)