Explicația specialiștilor

Ce diferență este între ouăle albe și cele maronii?



Dacă v-ați întrebat ce diferență este între cele două tipuri de ouă și de ce sunt de culori diferite, un expert de la Universitatea Cornell are răspunsul.
Cu siguranță ați remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt la fel. Nici gălbenușul nu este diferit în funcție de culoarea cojii oului.
Există totuși o diferență foarte mică, spune Tro Bui, de la Universitatea Cornell: ouăle maronii conțin mai mulți acizi grași omega-3.
De ce există ouă de culori diferite? Bui precizează că de obicei ouăle albe sunt făcute de găini albe, care au și formațiunile de piele din spatele urechilor tot albe.
Ouăle maronii sunt făcute de găini brune sau roșcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roșie.
Indiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă.
Totodată, spune Tro Bui, găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari și întreținerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.
Consumatorii trebuie să țină însă cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenușului și calitățile nutritive ale oului.
Deși mai rar întâlnite, există și ouă albăstrui. În acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în cazul ouălor maronii pigmentul se numește porfirină și este format de celulele sanguine.
Pigmentul apare pe coaja oului cu doar câteva ore înainte de depunerea acestuia.
Sursa: New York Times / descopera.ro



Recomandări

Ce rol au ouăle în plăcintele sau prăjiturile cu brânză. Rețetă plăcinte cu brânză telemea și ouă

Reconstituiri de cuiburi și ouă de păsări sedentare și migratoare din nordul Moldovei, expuse la Galeriile de Artă din Rădăuți