Proiecte continuate

Ce au mai făcut în 2014 laureații Galei „Top 10 Suceveni” de anul trecut



Iustina Crăciun este studentă în Statele Unite, la Princeton University, în New Jersey
Iustina Crăciun este studentă în Statele Unite, la Princeton University, în New Jersey

În avanpremiera celei de-a treia ediții a Galei „Top 10 Suceveni”, care va avea loc vinerea aceasta, pe 12 decembrie, în aceeași locație ca la precedentele ediții, „Conacul Domnesc” din Șcheia, i-am contactat pe laureații de anul trecut, pentru a afla ce au mai făcut între timp.
Veți afla în acest material că visurile, proiectele, performanțele acestor oameni au continuat și după gala de anul trecut.
Fata de aur, studentă la Princeton University
Iustina Crăciun, tânăra din Fălticeni care a reușit în toamna lui 2013 o performanță incredibilă, obținând două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, ce a avut loc în Grecia, a continuat să impresioneze.
La ediția din acest an a Olimpiadei, care, datorită rezultatelor Iustinei, dar și palmaresului tatălui său, a avut loc la Suceava, fata cu stea în frunte de la Fălticeni a luat din nou aur.
Când ne-am văzut ultima oară, anul trecut, prin noiembrie, Iustina era în ultimul an la Liceul Internațional de Informatică din București, iar astăzi este studentă în Statele Unite, la Princeton University, în New Jersey.
Acolo, la mii de kilometri de casă, Iustina se pregătește asiduu și, cu siguranță, vom mai auzi de noi și noi performanțe ale tinerei care la 15 ani era numită cetățean de onoare al municipiului Fălticeni.
Lucian Goian a continuat selecția pentru naționala lui Albert. De la fotbaliști, la jucători de tenis
Printre premianții de anul trecut s-a numărat și Lucian Goian, fostul fotbalist de la Astra și Dinamo, actualmente jucător la echipa Beijing Baxy, China.
Lucian a fost laureat în Gala „Top 10 Suceveni” – ediția a II-a pentru faptul că a demarat pe contul său de Facebook o campanie de întrajutorare pentru Albert, copilul grav bolnav al unor tineri din municipiul Suceava. A aflat de povestea băiețelului pe internet și a început să adune tricouri cu autograf de la fotbaliști cunoscuți și să le scoată la licitație, tot pe internet, toți banii fiind destinați exclusiv părinților lui Albert.
„L-a întrebat odată cineva cât va mai continua campania și a răspuns: atâta vreme cât fotbaliștii o să îmi mai răspundă la telefon”, ne mărturisea anul trecut soția lui Lucian, Anda Goian (Banu), fostă jurnalistă sportivă și prezentatoare TV.
Lucian Goian a scos la licitație zeci de tricouri ale unor fotbaliști cunoscuți din țară, dar și din străinătate, chiar și Francesco Totti, legendarul căpitan al Romei, acceptând să doneze unul dintre tricourile sale pentru această campanie.
„Anul acesta, datorită sportivilor, pentru că ei sunt principalii pioni ai acestei campanii, am reușit să continuăm strângerea de fonduri necesare tratamentului și recuperării lui Albert. Am avut și o premieră: tricouri primite de la două nume foarte importante din tenisul romanesc, Horia Tecău și Irina Begu. Pe iubitorii tenisului îi anunț că le mai pregătesc o surpriză: tricoul unui jucător din Top 10 ATP. De asemenea, eu fiind mult plecat, am avut sprijinul unor prieteni din țară, care m-au ajutat în campanie. Dar, cel mai important lucru despre care vorbim la finalul acestui an este faptul că Albert face progrese, eforturile lui și ale familiei și sprijinul sportivilor implicați în campanie dau roade! Asta ne bucură enorm!”, a declarat zilele trecute Lucian Goian pentru Monitorul de Suceava.
Judecătorul Nechita continuă proiectul său de condamnare a abandonului școlar
Judecătorul Maricel Nechita a impresionat anul trecut cei peste 500 de invitați la gală cu proiectul său de a oferi o sumă de până la 2.000 de lei pentru patru elevi de liceu care sunt în imposibilitatea de a continua studiile din motive financiare. Magistratul le-a trimis un e-mail celor de la Salvați Copiii Suceava cu proiectul său, iar împreună cu reprezentanți ai organizației a demarat acest proiect (Bursa Prieteniei), prin care și-a propus să condamne abandonul școlar.
Maricel Nechita, la rândul său, a fost precum copiii cărora vrea să le întindă acum o mână de ajutor. În școala gimnazială, tatăl său se gândea să nu îl mai dea la liceu, din lipsa banilor, însă diriginta de atunci l-a convins pe tată cât de important este ca băiatul să-și continue studiile.
A ajuns la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, însă, după un an, s-a aflat în aceeași situație, fiind la un pas să fie retras de la școală de tatăl său, care nu își mai putea permite să-i trimită bani pentru școală.
Și atunci, ca într-un scenariu tras la indigo, salvarea lui a fost dirigintele din liceu, profesorul de sport Viorel Totoescu, care a obținut pentru elevul Nechita gratuitate pentru cazare și masă.
A absolvit liceul câmpulungean, a intrat la Drept, iar astăzi este vicepreședintele Judecătoriei Suceava.
„Proiectul merge înainte. Acum sunt înscriși trei copii în program, unul de clasa a IX-a și două fetițe de anul trecut care sunt în clasa a X-a. La anul, va intra încă un elev de-a IX-a. Copiii au rezultate foarte bune la școală, fetele fiind premiante la sfârșitul clasei a IX-a și sunt foarte mândru de ele. Mergem mai departe împreună”, ne-a povestit ieri magistratul.
Din păcate, nu i s-a mai alăturat nimeni în acest proiect, pentru a crește suma lunară cu care ar putea fi incluși în proiect și alți elevi aflați în situația de a abandona studiile.
În 2012-2013, la nivelul județului, nu mai puțin de 609 elevi au renunțat la școală. În anul școlar precedent, au fost 859 de copii și adolescenți care au lăsat locurile goale în bănci.
Studenta nevăzătoare, șefă de promoție, are un nou vis: să predea la universitate
Povestea Magdalenei Iurescu a arătat că orice vis poate deveni realitate, chiar dacă tânăra a orbit la scurt timp de la naștere. „Din cauza incubatorului, nu i-au fost acoperiți ochișorii”, mărturisea mama Magdalenei, Olimpia Iurescu.
Magda, cum îi spun apropiații, a făcut gimnaziul și liceul la Buzău, la o școală specială pentru nevăzători. A urmat apoi marea ei provocare: facultatea.
Iar tânăra nevăzătoare a făcut nu una, ci două specializări: română-italiană și engleză-română, iar anul trecut le-a absolvit, fiind desemnată șefă de promoție.
Șefa promoției 2013 a Facultății de Litere mărturisea anul trecut că vrea să se angajeze ca profesor la școala de nevăzători la care a învățat și ea sau să urmeze o carieră universitară.
Ieri, însă, când am vorbit la telefon, mi-a povestit despre noul ei vis: „Să predau la Universitatea din Suceava”.
Ce a făcut între timp? „Am luat și cea de-a doua licență, cu 10, am terminat primul modul de pedagogie, am făcut trei ani într-un an, m-am înscris la al doilea nivel de pedagogie, sunt în anul II la master și la anul mă înscriu la studii de doctorat”, îmi spune Magda.
Preotul Mihai Negrea a mai luat în grijă alți 70 de copii
Reportajul video în care v-am prezentat anul trecut cazul preotului Mihai Negrea, starețul Mănăstirii Podu Coșnei, de la intrarea în comuna Poiana Stampei, care de mai mulți ani avea grijă de peste 40 de copii, orfani ori provenind din familii dezorganizate, a primit cele mai multe voturi din partea invitațiilor de anul trecut, primind astfel și premiul publicului.
Din 2006, de când a venit la Mănăstirea Podu Coșnei, părintele, ajutat de soția sa, Iulia Negrea, și-a dedicat viața copiilor năpăstuiți.
A început cu patru frați, trei băieți și o fată, care locuiau într-o căsuță sărăcăcioasă, nu departe de mănăstire, și care veneau zilnic să le dea părintele de mâncare. Mama lor murise înecată, iar tatăl era paralizat, după ce suferise un accident.
De la patru a ajuns la peste 40.
În vara acestui an, părintele Negrea și-a mai văzut un vis împlinit. După ce a preluat fostul sediu al societății de minerit de la Vatra Dornei, „Casa Vladimir”, o clădire lăsată în paragină de peste un deceniu, și a transformat-o în doar câteva luni într-un modern centru social pentru copiii săraci și după ce mai bine de jumătate de an s-a zbătut să obțină toate autorizațiile necesare, în vara acestui an, fața bisericească a deschis larg porțile centrului pentru aproximativ 70 de copii, cărora le oferă în fiecare zi câte o masă caldă de prânz.
„Părintele Negrea vine cu cel mai mare capital: cinstea, dragostea față de aceste suflete”, a spus arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, după ce a binecuvântat prima masă oferită copiilor la „Casa Vladimir”.
La Mănăstirea Podu Coșnei a venit zilele trecute și Moș Nicolae cu multe haine, alimente, dulciuri, rechizite pentru copiii părintelui Negrea.
„Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor celor care au venit la mănăstire cu daruri pentru copii. Fericirea acestor copii îmi dă putere să merg mai departe”, mărturisea ieri părintele Mihai Negrea.
Voluntari veniți din străinătate, în sprijinul Fundației „O Nouă Viață”
Fundația „O Nouă Viață” a fost premiată în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” după ce a salvat zeci de copii blestemați de soartă și de statul român, închiși în orfelinatul groazei de la Siret, astăzi o ruină.
Fundația a fost înființată acum 16 ani de Monica McDaid, din Marea Britanie, care din 1990 și-a dedicat viața copiilor din spitalul de la Siret.
Astăzi, o bună parte dintre copiii condamnați de atunci au o nouă viață. Au casa lor, un loc de muncă, iar unii s-au și căsătorit.
„Anul 2014 a însemnat dezvoltarea unor proiecte noi și continuarea unor servicii existente, precum recuperarea, reabilitarea, dezvoltarea abilităților și incluziunea socială a tinerilor cu dizabilități, dar și dezvoltarea unor noi servicii menite să îmbunătățească viața acestora”, ne-au declarat reprezentanții fundației.
Pe 23 septembrie a.c., aceștia au organizat a doua ediție a evenimentului „Drumeție pentru O Nouă Viață”, principalul scop fiind acela de a strânge fonduri cu care să poată îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități.
Peste 150 de persoane au participat la drumeția organizată prin Codrii Voievodesei, printre participanți fiind reprezentanți ai unor companii cu diferite domenii de activitate, ai unor societăți cu capital străin, oficialități, precum și elevi de la diferite unități de învățământ.
Luna trecută, zece pompieri voluntari din Marea Britanie au venit la Siret pentru o săptămână și au făcut lucrări de renovare la una dintre casele construite special pentru persoanele cu dizabilități.
Tot din străinătate a venit la Siret și Bruce Vaughn, împreună cu familia, care timp de o lună a sprijinit fundația la dezvoltarea programului de horticultură și grădinărit. Tinerii care lucrează la ferma Fundației „O Nouă Viață” au învățat noi tehnici de grădinărit și s-au perfecționat în lucrul cu legumele și florile.
Alți străini, voluntari de la Severn Trent, au verificat și reparat, unde era cazul, sistemele de apă și canalizare de la casele fundației.
Printre proiectele derulate în acest an de cei de la „O Nouă Viață” s-a numărat și Caravana de vară, proiect în cadrul căruia au organizat o serie de întâlniri săptămânale, cu minori cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, proveniți din familii vulnerabile, din împrejurimile orașului Siret.
Încă un maraton de teatru la Fălticeni, șapte zile din șapte, în „regia” preotului Liviu Mihăilă
Starețul de la Mănăstirea Podu Coșnei, Mihai Negrea, nu a fost singurul preot din lista Top 10 a ediției de anul trecut, lui alăturându-i-se pe lista laureaților din decembrie 2013 și preotul Liviu Mihăilă, cel care păstorește parohia de la Hrețca și care este implicat în majoritatea activităților culturale de la Fălticeni.
În ediția precedentă a „Galei Top 10”, preotul a fost premiat pentru faptul că a avut o contribuție majoră la realizarea Festivalului internațional de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic” și pentru că a înființat o trupă de teatru cu elevi de liceu, Trupa „Birlic”, care a readus pasiunea pentru teatru printre copiii și tinerii din Fălticeni.
Festivalul „Birlic” a continuat și în acest an (ediția a IV-a), cu un maraton de șapte zile de teatru și multe alte activități culturale la Fălticeni. Elevii actori ai preotului au pus în scenă în acest an spectacolul-coupe „Despre suflet” (șapte piese de teatru de Matei Vișniec).
Nu demult, scriam în Monitorul de Suceava despre preotul Mihăilă, care de Ziua Națională a înălțat pe turnul de la Filatură din Fălticeni un drapel tricolor (24 m/11 m), închinat Majestății Sale, Regele Mihai al României, martirilor din închisorile comuniste și eroilor martiri ai Revoluției Române.
Liviu Mihăilă a organizat ori continuat și alte proiecte în cursul acestui an: „Iubesc Fălticeniul Curat” (proiect ecologic), 15 iunie – Ziua Culturii Fălticenene; Slujba de pomenire a marilor personalități fălticenene; Festivalul Național Fălticeni Folk (a patra ediție) etc.
Zilele acestea, preotul de la Fălticeni pregătește proiectul umanitar „Mai fericit este a da, decât a lua” (oferirea unor copii de haine noi, jucării și dulciuri), precum și un spectacol omagial închinat eroilor Revoluției Române.
Mai bine de jumătate dintre juniorii campioni naționali la rugby joacă la echipe de seniori
Printre laureații Galei „Top 10 Suceveni” au fost și rugbiștii de la CSȘ Gura Humorului, care în 2013 au devenit campioni naționali la juniori I, cea mai importantă competiție de la nivel juvenil, o performanță deosebită în dauna unor echipe de mare tradiție, cu posibilități financiare mult mai mari.
Antrenorul Florin Nistor, cel care i-a dus pe tinerii sportivi la cel mai înalt nivel al performanței, a precizat că mai mult de jumătate dintre membrii lotului au continuat cariera sportivă la seniori. Fără îndoială, liderul generației de atunci a fost Vlad Nistor, fiul lui Florin Nistor. Vlad este legitimat la una dintre forțele europene la rugby, Castres Olympique, la echipa de tineret sub 23 de ani, ultimul nivel înainte de echipa de seniori. Acesta a fost cooptat încă de anul trecut în echipa națională a României, bifând în acest an mai multe meciuri în tricoul României, la Cupa Europeană a Națiunilor, IRB Nations Cup și la competițiile test din toamna acestui an.
Alți șapte dintre sportivii campioni la juniori în 2013 sunt legitimați acum la CSM Bucovina Suceava, cinci la Poli Iași și doi la Știința Petroșani, toate echipe din Divizia Națională de Rugby. Printre cei care s-au remarcat în mod deosebit pot fi amintiți Octavian Scolobiuc, jucător de linia I la CSM Suceava, care se dovedește și un foarte talentat transformeur, Adrian Buiciuc, tot de la CSM Suceava, sau Tudor Butnariu, legitimat la Poli Iași și component de bază al naționalei României de tineret, care a obținut în acest an un succes deosebit de important cu Scoția.
O parte dintre tinerii aflați acum la echipele din Suceava și Iași, a dezvăluit Florin Nistor, sunt foarte aproape de a face pasul, din sezonul viitor, la echipe din Super Liga Națională de rugby.
Case noi pentru 11 suflete rămase pe drumuri în urma unui incendiu
La Cornu Luncii, primarul Gheorghe Fron, alături de celelalte persoane care au sărit în ajutorul a două familii ale căror case au fost mistuite de flăcări, au finalizat în acest an construcția unor noi imobile în care să locuiască cele 11 suflete rămase fără un acoperiș deasupra capului, dintre care șapte copii.
„Acum, la un an de zile distanță, avem bucuria să spunem că cele două familii au revenit la o viață normală, în noile lor case”, ne-a declarat ieri primarul Gheorghe Fron.
Frații Gheorghe și Dumitru Păvăloaia, împreună cu familiile lor, au trecut, în toamna anului trecut, prin cea mai grea cumpănă a vieții, după ce un incendiu devastator le-a distrus casele.
Din fericire, semenii le-au sărit în ajutor într-un mod exemplar.
Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, și preotul Gabriel Florea, unul din nominalizații de la Gala „Top 10 Suceveni” din 2012, alături de zeci de voluntari, au reușit, în mai puțin de o lună de zile, se le ridice case noi, până la acoperiș.
Membrii celor două familii și-au petrecut iarna trecută în noile case, iar între timp locuințele au fost finalizate, inclusiv amenajările interioare.
Meșterul care dă viață cioatelor și rădăcinilor continuă misiunea de încurajare a artelor din Bucovina
Profesorul și meșterul cioplitor Toader Ignătescu, cel datorită căruia Bucovina a intrat anul trecut în circuitul național al artei naive din România, și-a continuat misiunea de sprijinire a artelor frumoase. Omul care de zece ani își pune casa și terenul la dispoziția artiștilor din țară și de peste hotare pentru a organiza, din fonduri exclusiv private, o tabără de creație a meșterilor populari, un adevărat incubator de talente și idei, din care răsar apoi opere de artă care încântă mii de oameni, a venit din nou în sprijinul artiștilor suceveni, de data aceasta al celor profesioniști.
După ce în luna iunie a organizat cea de-a X-a ediție a taberei de meșteri populari, în august „refugiul său” idilic din Păltinoasa a găzduit o nouă tabără de creație, dar de data aceasta de pictură academică, în care musafiri cu drepturi depline au fost plasticieni profesioniști.
În paralel, Toader Ignătescu, recunoscut ca fiind primul sculptor satiric din Bucovina, a continuat să dea „viață” cioatelor și rădăcinilor culese din pădurile pe care le cutreieră cu aceeași ardoare ca în tinerețe.
Operele sale, măști și creaturi ciudate, inspirate parcă din lumea basmului și a snoavei, din vise și coșmaruri, personaje care le ironizează pe cele din lumea reală, evidențiindu-le defectele și calitățile, au fost expuse vara aceasta în Polonia, în cadrul Festivalului „Întâlniri bucovinene”, apoi în cadrul unei expoziții personale la Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești, dar și la numeroase târguri din țară.
Lucrările sale au fost admirate anul acesta și în cadrul „Salonului Internațional de Artă Naivă”, organizat la București, în Galeriile Teatrului Național, dar și în cadrul Salonului Național de Artă de la Botoșani.
Lui i se datorează completarea pieselor pentru jocul de șah din parcul central din Gura Humorului – regele și regina, pe care le-a realizat pe durata participării sale la târgul de meșteri de la Zilele Humorului.
Pentru că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la prima sa expoziție personală, Toader Ignătescu, meșterul „Strâmbă lemne”, se pregătește pentru organizarea unei expoziții aniversare, dar și pentru editarea unui album cu lucrări proprii.


Primarul de la Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a construit case noi pentru 11 suflete rămase pe drumuri în urma unui incendiu
Primarul de la Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a construit case noi pentru 11 suflete rămase pe drumuri în urma unui incendiu
Mai bine de jumătate dintre juniorii campioni naționali la rugby joacă la echipe de seniori
Mai bine de jumătate dintre juniorii campioni naționali la rugby joacă la echipe de seniori
Încă un maraton de teatru la Fălticeni, șapte zile din șapte, în „regia” preotului Liviu Mihăilă
Încă un maraton de teatru la Fălticeni, șapte zile din șapte, în „regia” preotului Liviu Mihăilă
În sprijinul Fundației „O Nouă Viață”, înființată acum 16 ani de Monica McDaid, din Marea Britanie, au venit voluntari din străinătate
În sprijinul Fundației „O Nouă Viață”, înființată acum 16 ani de Monica McDaid, din Marea Britanie, au venit voluntari din străinătate
Preotul Mihai Negrea a mai luat în grijă alți 70 de copii
Preotul Mihai Negrea a mai luat în grijă alți 70 de copii
Magdalena Iurescu, studenta nevăzătoare, șefă de promoție, are un nou vis: să predea la universitate
Magdalena Iurescu, studenta nevăzătoare, șefă de promoție, are un nou vis: să predea la universitate
Judecătorul Maricel Nechita continuă proiectul său de condamnare a abandonului școlar
Judecătorul Maricel Nechita continuă proiectul său de condamnare a abandonului școlar
Lucian Goian a continuat selecția pentru naționala lui Albert
Lucian Goian a continuat selecția pentru naționala lui Albert
Toader Ignătescu continuă misiunea de încurajare a artelor din Bucovina
Toader Ignătescu continuă misiunea de încurajare a artelor din Bucovina
Iustina Crăciun este studentă în Statele Unite, la Princeton University, în New Jersey
Iustina Crăciun este studentă în Statele Unite, la Princeton University, în New Jersey


Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Istorii ițcănene (1)

Peste 250 de sportivi vor participa la ediția de anul acesta a concursului de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” din Vatra Dornei

Concursul de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” va avea loc în municipiul Vatra Dornei
Concursul de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” va avea loc în municipiul Vatra Dornei