Postul Paștelui (23 februarie – 12 aprilie)

Ce alimente nu ar trebui să-ți lipsească din meniul zilnic



Verdețurile crude nu trebuie să-ți lipsească din meniu când ții post. Foto: mancamsanatos.ro
Verdețurile crude nu trebuie să-ți lipsească din meniu când ții post. Foto: mancamsanatos.ro

Din dorința de a ține post foarte multe persoane apelează la alimente total nesănătoase din comerț care sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional. Află cum să mănânci sănătos în Postul Paștelui!
Pateul vegetal, mezelurile vegetale, chiftelele prăjite din soia, cartofii prăjiți, covrigul sau diversele combinații de făinoase (sticksuri, covrigei, inelele de pâine prăjită cu diverse arome) nu trebuie să ocupe cea mai mare parte din alimentația ta chiar dacă ți-ai propus să ții post.
De asemenea, nici excesul de pâine albă sau cartofi nu constituie o opțiune tocmai bună pentru o perioadă lungă de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrienții necesari pentru a funcționa la capacitate maximă.
Treilucruri esențiale când ții post:
1. Gătește alimente diverse, alegând în fiecare săptămână câteva legume pe care să le folosești pentru tocănițe și supe/ciorbe.
2. Nu mânca toate produsele de post pe care le găsești la supermarket!
Fii selectivă și citește înainte lista cu ingrediente. Iar dacă poți să le prepari acasă este de preferat să faco acest lucru în weekend pentru a fi aprovizionată în timpul săptămânii.
3. Gândește în mare un meniu general, diversificat fără să te complici!
Alege 2-3 opțiuni pentru micul dejun (de exemplu, în loc de cereale cu lapte de vacă folosește laptele vegetal, în loc de pâine cu pateu de porc alege pâinea cu pastă de năut, salată de vinete, pastă de avocado, zacuscă, pateu de linte, în loc de cereale cu iaurt prepară un terci din fulgi de ovăz cu diverse fructe proaspete sau uscate, înlocuiește untul cu unt de arahide sau de cocos presat la rece etc).
Pentru mesele de prânz și cină înlocuiește preparatele din carne cu ciuperci, oleaginoase crude, leguminoase, quinoa, orez integral, paste integrale care vor oferi consistență mâncării și un plus de nutrienți.
Alimente care nu trebuie să-ți lipsească din meniu când ții post:
Pentru ca organismul să beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, grăsimi bune și proteine de calitate este esențial să ai o alimentație diversificată pe perioada postului. Baza rețetelor tale o vor constitui legumele și verdețurile la care se adaugă ingrediente la fel de valoroase pentru cantitatea lor bogată în proteine.
1. Fasolea boabe
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdețurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. Legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) și orice alte legume care sunt pe placul tău
7. Nucile și semințele neprăjite
8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovăzul
10. Hrișca
11. Fructele proaspete
12. Avocado și uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece

Un exemplu oferit de celebrul Dr. Oz este asocierea dintre orezul brun cu boabele de fasole, împreună conferind organismului proteine complete care înlocuiesc cu succes carnea. Iar dacă ai poftă de paste, încearcă să le alegi pe cele din făină integrală și să le asociezi cu ulei de măsline, usturoi și diverse legume/verdețuri.
(http://www.eva.ro/)



Recomandări