Nu este o noutate că laptele întărește oasele sau că morcovii sunt buni pentru vedere. Mai puțin cunoscut este faptul că organismul poate fi întărit și protejat mai bine prin asocierea unor alimente, ale căror efecte benefice vor fi astfel sporite, potrivit womansday.com.
1. Calciu și inulină, pentru sănătatea sistemului digestiv și întărirea oaselor
Inulina este o fibră ce favorizează creșterea bacteriilor intestinale, precum și absorbția calciului. Se găsește în varza de Bruxelles, frunze de păpădie, ceapă, usturoi, praz, cicoare, banane, făină integrală, sparanghel. Surse bune de calciu sunt: laptele, iaurtul, toate tipurile de brânză, broccoli, varza-creață, somonul sardinele, tofu făcut cu clorură de calciu sau sulfat de calciu, migdalele, laptele fortificat de soia, orez sau migdale, sucul de portocale fortificat.
Combinații propuse: banane cu cereale și lapte sau sparanghel la grătar cu parmezan ras
2. Calciu și vitamina D, pentru întărirea oaselor
Organismul are nevoie de vitamina D pentru absorbția calciului. Pentru aportul de vitamina D, se recomandă consumul de somon, sardine, ton, hering, gălbenuș de ou, lapte fortificat de vacă, soia, orez sau migdale.
Combinații propuse: somon la grătar cu varză creață sau omletă cu brânză și broccoli
3. Vitaminele E și C, pentru protejarea vederii
Vitamina E poate preveni degenerarea maculară, una din principalele cauze ale orbirii, iar în combinație cu vitamina C are un efect de protecție sporit.
Surse bune de vitamina E sunt: migdalele și untul de migdale, arahidele și untul de arahide, germenii de grâu, semințele de floarea soarelui, soia. Vitamina C se regăsește în citrice, kiwi, ardei gras, varză de Bruxelles, roșii, căpșuni.
Combinații propuse: unt de arahide și felii de căpșuni cu pâine prăjită sau salată cu mandarine și migdale
4. Fier și vitamina C, pentru mai multă energie
Dacă te simți tot timpul obosit, ai nevoie de mai mult fier, care ajută la alimentarea cu oxigen a mușchilor, creierului și a întregului corp. Vitamina C ajută celulele să absoarbă mai mult fier, pe lângă contribuția pe care o are în menținerea sănătății inimii, pielii și gingiilor. Fierul se găsește atât în alimente de natură vegetală (spanac, ovăz, tofu, germeni de grâu, quinoa, soia, fasole), cât și în unele de natură animală (carne roșie, pui, ouă). Pentru că fierul din alimentele vegetale se absoarbe mai greu, este nevoie și de aportul de vitamina C.
Combinații propuse: salată de spanac cu felii de portocale sau terci de ovăz cu căpșuni
5. Vitamina K cu grăsimi, pentru oase și inimă sănătoase
Grăsimile benefice sunt cele monosaturate, polinesaturate sau acizii grași omega 3. Acestea contribuie la reducerea colesterolului și ajută organismul să absoarbă anumite vitamine, precum vitamina K – esențială în dezvoltarea masei osoase. Vitamina K poate fi luată din spanac, varză creață, broccoli, varză, varză de Bruxelles, în timp ce grăsimile „bune”se găsesc în nuci, migdale, arahide, alune de pădure, uleiurile de măsline, migdale și avocado.
Combinații propuse: broccoli gătit în ulei de măsline sau varză de Bruxelles la cuptor cu fulgi de migdale
6. Vitamina A (beta caroten) cu grăsimi, pentru o piele strălucitoare
Beta carotenul, care are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbit și se transformă în vitamina A în organism, dă pielii strălucire și joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar și de reproducere. Se regăsește în morcovi, caise, pepene galben, cartofi dulci, papaya, varză creață, spanac.
Combinații propuse: Cartofi dulci cu ulei de măsline la cuptor, morcovi cu guacamole sau humus, amestec de caise și papaya uscate, migdale și alune de pădure
7. Zinc și compuși din sulf, pentru un sistem imunitar puternic
Ceapa și usturoiul fac mai mult decât să dea mai mult gust mâncării. Compușii de sulf din aceste plante favorizează absorbția zincului, care se regăsește în toate cerealele integrale, inclusiv în orezul brun, și este important pentru întărirea imunității și vindecarea rapidă a rănilor.
Combinații propuse: orez brun sau sălbatic cu ceapă caramelizată sau plăcintă din făină integrală cu smântână și ceapă