Camera de Comerț și Industrie Suceava le-a propus reprezentanților mediului de afaceri sucevean patru măsuri pentru redresarea economică a județului după finalizarea stării de urgență, una dintre acestea fiind declararea județului Suceava ca zonă defavorizată. Președintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a arătat că având în vedere situația actuală, mediul de afaceri sucevean și nu numai este pus în situația de a lua măsuri imediate în ceea ce privește desfășurarea activității și dimensionarea acesteia la posibilitățile și condițiile impuse de aceste condiții. Lucian Gheorghiu a arătat că județul Suceava a avut și are în continuare cele mai multe cazuri din România de pacienți confirmați cu COVID-19 și, de asemenea, cel mai mare număr de decese provocate de acest virus. „Dispozițiile Ordonanței militare nr. 6/2020 au vizat în mod special județul Suceava, fiind instituită o zonă de carantinare asupra municipiului reședință de județ și a opt localități limitrofe, măsuri ce au avut drept consecință nu numai interdicția de deplasare a persoanelor, ci și imposibilitatea desfășurării activităților economice. Fiind în situația de a avea cel puțin 60 de zile de întrerupere a activității, mediul de afaceri așteaptă să reia activitatea, esențială fiind identificarea momentului când vor fi ridicate măsurile restrictive, dar și cum va putea fi reluată activitatea având în vedere consecințele ireversibile ale perioadei precedente”, a precizat Gheorghiu. El a arătat că CCI Suceava este preocupată de modalitatea în care autoritățile vor înțelege să intervină cu măsuri active în ceea ce privește susținerea reluării activității firmelor. Lucian Gheorghiu a spus că pentru aceasta, CCI Suceava a înaintat mai multe propuneri centralizate în urma discuțiilor directe cu membrii acestei instituții, care după validarea și completarea de către aceștia vor fi transmise Guvernului României.
El a precizat că prima măsură propusă este scutirea contribuabililor de la plata impozitelor și taxelor locale, impozitelor și taxelor pe clădiri, impozitele și taxele pe terenuri, impozitele pe mijloacele de transport, taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, pentru o perioadă determinată, începând cu data de 16 martie 2020 și până la ridicarea în integralitate a măsurilor restrictive. „O parte însemnată dintre operatorii economici au fost obligați să își suspende total sau parțial activitatea, fiind astfel puși în imposibilitatea de a utiliza imobilele, mijloacele de transport și/sau spațiile publicitare în scopul desfășurării activității economice potrivit scopului determinat prin actul constitutiv precum și a celorlalte considerente care stau la baza instituirii unor astfel de taxe și impozite”, a arătat președintele executiv al CCI Suceava.
O măsură pentru sprijinirea mediului de afaceri ar fi și adoptarea modelului german pentru piața forței de muncă
Lucian Gheorghiu a spus că o altă măsură ar fi adoptarea modelului german pentru piața forței de muncă, ce permite o flexibilizare a muncii raportat la activitatea necesară a firmelor, scutirea la plată sau reducerea semnificativă a cuantumului impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii, CAS, CASS și CAM, aplicate asupra veniturilor salariale, până la data de 31 decembrie 2020. „Odată cu declanșarea acestei crize, o mare parte dintre agenții economici au sistat parțial sau total activitatea, independent de voința lor. Posibilitatea trimiterii angajaților în șomaj tehnic subvenționat parțial de către statul român a constituit o măsură absolut necesară și salutară adoptată de către guvern, însă paradigma dintre momentul trimiterii în șomaj tehnic și cel al finalizării acestei perioade ar putea să nu mai fie similară. Astfel, ulterior ridicării măsurilor restrictive, o mare parte dintre agenții economici nu vor mai putea să revină la nivelul activității economice avute anterior crizei, nu își vor mai putea desfășura activitatea în aceleași condiții, fiind obligați să restrângă activitatea, să se reorganizeze și, inevitabil, să renunțe la anumiți salariați”, a declarat Gheorghiu. El a mai adăugat că pentru susținerea capacității firmelor de a păstra locurile de muncă, CCI consideră că este necesară o analiză a posibilității de a scuti pe anul 2020 plata contribuțiilor sociale datorate, contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate și contribuția asiguratorie de muncă.
Lucian Gheorghiu a spus că o măsură ar putea fi declararea județului Suceava ca fiind zonă defavorizată, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 24/1999 privind regimul zonelor defavorizate. „Județul Suceava, în mod particular, s-a confruntat și încă se confruntă cu cea mai mare pondere a cazurilor de îmbolnăvire și deces din cauza COVID-19. Ordonanțele militare și în mod special Ordonanța nr. 6/2020 au avut drept rezultat închiderea aproape integrală a activității economice, cu câteva excepții. Activitățile cu ponderea cea mai importantă la PIB-ul județului sunt cele care vizează exploatarea și prelucrarea resurselor naturale, construcțiile, comerțul și serviciile, turismul și apoi industria prelucrătoare, alimentară și textilă, transporturile. Cu mici excepții, activitatea acestor domenii a fost în integralitate oprită sau, în cel mai fericit caz, restrânsă.
Repornirea acestor activități, pe lângă eforturile proprii ale companiilor și ale angajaților, trebuie să beneficieze și de o susținere reală a statului, care să se implice în mod direct în limitarea consecințelor economice ale pandemiei”, a precizat președintele executiv al CCI Suceava. El a explicat că una dintre modalitățile directe este cea conferită de Ordonanța de urgență nr. 24/1999 privind regimul zonelor defavorizate care ar trebui să declare județul Suceava ca zonă defavorizată, pentru a beneficia de prevederile art. 6 privind scutirea la plata impozitului pe profit pe durata existenței zonei defavorizate, dar și a altor facilitați, astfel cum acestea existau în forma inițială a legii.
Nu în ultimul rând el a spus că o altă propunere este și cea de asigurare a finanțării pentru toate proiectele de investiții aprobate, contractate, aflate în derulare sau în implementare.