Sucevenii care vor achiziționa în următoarea perioadă carne pentru sărbători sunt avertizați să nu cumpere decât marfă din puncte autorizate sanitar-veterinar, în caz contrar existând un risc ridicat să consume carne infestată cu trichină și să-și pună viețile în pericol.
Anunțul a fost făcut de doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a arătat că s-au înregistrat două recente cazuri de animale infestate cu trichină. Este vorba de un mistreț vânat pe fondul de vânătoare din satul Botoș, comuna Ciocănești, și de un cal care ajunsese la un abator, pentru sacrificare.
„În al doilea caz situația este mai delicată, verificăm tot lotul din care a făcut parte respectivul animal. După cum știm, la noi în județ se mai comercializează ilegal carne de cal, de obicei în amestec cu alte feluri de carne, astfel că atrag atenția celor care sunt amatori de carne ieftină, din portbagaj, de la comercianți de ocazie, că își riscă viața”, a spus Dulgheru.
Pentru a nu risca să consume carne infestată, oamenii sunt sfătuiți să se aprovizioneze doar din unitățile avizate sanitar-veterinar și, chiar și așa, să solicite examenul trichineloscopic al animalului sacrificat. Aceste aspecte vor fi verificate în teren și de inspectorii sanitar-veterinari, care au în următoarea perioadă un grafic de controale foarte încărcat, ce urmărește verificarea riguroasă a tuturor unităților din județ.
De asemenea, crescătorii care își sacrifică porcii în gospodării sunt sfătuiți să nu consume carnea până când nu fac un examen trichineloscopic, medicii veterinari urmând a lucra și sâmbăta, pentru a fi la dispoziția cetățenilor.
Pe de altă parte, având în vedere antecedentele din anii precedenți, șeful DSVSA a transmis un avertisment și către proprietarii de pensiuni și restaurante. Aceștia sunt obligați să pună pe mesele clienților doar carne provenită de la animale sacrificate în abator, „tradiția” sacrificării porcului în dosul pensiunii fiind total interzisă.