Povestea incredibilă a dispariției celor trei surori Iordache de la Rădăuți, prima acum 20 de ani, iar celelalte două în urmă cu zece ani, nu s-a încheiat. După ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație l-au trimis în judecată pe cel care este bănuit că ar avea o legătură cu aceste dispariții, mecanicul auto Vasile Lavric (57 de ani), din Rădăuți, dat pe mâna judecătorilor nu pentru disparițiile misterioase, ci pentru o presupusă tentativă de omor comisă asupra uneia dintre surorile Iordache, Nicoleta, fosta sa soție, anchetatorii de la București nu au mai scos un cuvânt despre acest caz.
Între timp, Vasile Lavric a fost condamnat spre sfârșitul anului trecut de Tribunalul Suceava la trei ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul tentativei de omor, însă sentința nu este definitivă. Atât Vasile Lavric, cât și procurorii au făcut contestație, primul, pentru că se consideră nevinovat, iar reprezentanții Ministerului Public, pentru că vor o pedeapsă mai aspră, așa că procesul se află în prezent pe rolul Curții de Apel Suceava, următorul termen fiind chiar peste câteva zile.
Unde sunt surorile Iordache? În pământ, cum cred procurorii, ori în Italia, cum susține Lavric?
Cazul disparițiilor de la Rădăuți a fost prezentat peste tot în mass-media, însă trimiterea în judecată a lui Vasile Lavric nu a rezolvat misterul: unde sunt surorile Iordache? Au fost omorâte, așa cum se presupune, sau sunt în Italia, așa cum susține Vasile Lavric, și nu dau nici un semn de viață tocmai pentru a-i face lui rău?
Luat de acasă cu mascații poliției și arestat la București, în urmă cu aproape un an, mecanicul auto de la Rădăuți a fost dat pe mâna judecătorilor pentru o presupusă tentativă de omor comisă în urmă cu 15 ani, în 2000, faptă reconstituită pe baza unor înscrisuri, martori și documente medicale, întrucât victima ( Nicoleta Lavric, fostă Iordache) este dispărută din 2005, intrând parcă în pământ chiar la câteva zile după ce a cerut divorțul în instanță de Vasile Lavric.
„Elodia X 3”. Anchetă închisă la Suceava, din lipsă de probe, redeschisă de Parchetul General
Vasile Lavric a fost arestat preventiv la mijlocul lunii aprilie 2014 de Tribunalul București, după ce o armată întreagă de polițiști și procurori a descins la Rădăuți și a percheziționat casa suspectului, precum și gospodăria părinților acestuia, unde a făcut și mai multe săpături. Au găsit mai multe fragmente osoase, iar toată lumea se aștepta ca acestea să fie probele care să rezolve disparițiile misterioase ale surorilor Iordache: Iuliana Iordache (dispărută din 1995, când fata avea 16 ani), Nicoleta Lavric (fostă Iordache, dispărută în aprilie 2005, la 31 de ani) și Ramona Iordache (18 ani la data dispariției; nu a mai fost văzută din iunie 2005).
Cu Nicoleta și Ramona, Vasile Lavric are câte un copil, cu prima din căsătoria dintre ei, iar cu cea de-a doua în urma unei relații extraconjugale a mecanicului auto cu cumnata sa (care avea 13 ani când a născut).
Cert e că cele trei surori au intrat parcă în pământ. Dispariția acestora a fost cercetată și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, principalul suspect fiind același Vasile Lavric. În septembrie 2006, însă, din lipsă de probe, dosarul a fost închis.
Spre sfârșitul lui 2013, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar pe 14 aprilie 2014, la Rădăuți, au avut loc perchezițiile în urma cărora s-au găsit acele fragment osoase. Anchetatorii s-au întors după o săptămână, Vasile Lavric fiind arestat între timp, și au mai săpat prin curtea părinților mecanicului auto, curte în care acesta din urmă își avea și atelierul de reperații. Au fost găsite alte fragmente osoase, însă – surpriză – în presa centrală apare informația, „pe surse”, ce-i drept, că nu sunt de om, ci de animal.
După câteva luni, anchetatorii de la București s-au întors din nou în județul Suceava și au continuat săpăturile, nu la Rădăuți, ci în zona Sucevița – Palma, unde cu un excavator au săpat în mai multe locuri. Apoi, din informațiile noastre, au fost și pe la Dornești, unde ar fi făcut alte verificări, chiar la unele rude ale lui Vasile Lavric.
Între timp, din spatele gratiilor, Vasile Lavric, aflat în stare de arest preventiv, a intrat în greva foamei și timp de aproape două luni a refuzat să mănânce, ajungând chiar la Urgențele Spitalului Județean, după ce i s-a făcut rău chiar la proces, pe holurile Palatului de Justiție Suceava.
„Sunt nevinovat și voi demonstra asta. E făcătura fostei soacre ( n.r. – mama surorilor dispărute), care de ani de zile îmi vrea numai răul. Ea a ascuns fetele și știe unde sunt”, susținea Lavric.
La începutul lunii septembrie a anului trecut, judecătorii au decis să-l elibereze pe Vasile Lavric și să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu.
Sunt oasele găsite de om sau de animal? „Sunt informații secrete, ar periclita ancheta”
Și totuși ce s-a întâmplat cu ancheta disparițiilor surorilor Iordache?
Am încercat să aflăm un răspuns chiar de la anchetatori, sens în care le-am trimis o cerere în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Le-am cerut expres să ne comunice care este stadiul cercetărilor privind dispariția surorilor Iordache.
Primul răspuns a venit pe 10 martie a.c., însă era clar unul evaziv: „Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările în cauza la care faceți referire și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Lavric Vasile sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la omor asupra unui membru al familiei. Dosarul a fost înaintat în cursul lunii iunie 2014, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava”.
Am revenit cu o adresă în care le-am comunicat reprezentanților Parchetului General că nu ne-au răspuns la ce le-am solicitat noi, și anume, stadiul cercetărilor în privința disparițiilor misterioase de la Rădăuți. În plus am solicitat și să ne precizeze dacă acele fragmente osoase, găsite în urma perchezițiilor, sunt de natură animală sau nu, așa cum s-a vehiculat în mass-media.
După o așteptare de aproximativ trei săptămâni, zilele trecute a venit răspunsul la cea de-a doua solicitare: „Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică se află înregistrată o cauză în care se efectuează cercetări privitoare la dispariția persoanelor la care faceți referire, existând date, indicii și probe că acestea sunt victime ale infracțiunii de omor”.
Legat de restul datelor pe care le solicitam, reprezentanții Biroului de presă al Parchetului General ne-au comunicat că „alte informații nu pot fi furnizate la acest moment, întrucât publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”.




