– Animalul a fost sacrificat într-o gospodărie particulară pentru a fi consumat la masa de Paște
Veterinarii au depistat un caz de trichineloză la un porc sacrificat în gospodăria unui cetățean din Vatra Dornei. Carnea animalului urma să fie consumată de Paște de către familia cetățeanului respectiv. Șeful Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, a declarat că proprietarului i se va vor acorda despăgubiri și asta deoarece carcasa animalului bolnav a fost incinerată, așa cum cer normele în vigoare.
Directorul executiv al DVSA face un apel către populație să își procure carnea și produsele din carne pentru masa de paște numai din spații comerciale autorizate, în care există control sanitar veterinar, pentru a nu se expune la riscuri.
„Atragem atenția pe această cale tuturor celor care cumpără carne, indiferent de specie, să fie convinși că este verificată sanitar veterinar. De aceea recomandăm ca această carne să fie achiziționată numai din locuri autorizate sau avizate sanitar veterinar”, a spus Petrea Dulgheru.
Directorul DVSA a explicat că trichineloza este o boală parazitară foarte gravă care se dezvoltă după ingestia cărnii de porc infestate sau a cărnii animalelor carnivore care conține chisturi de Trichinella spiralis.
După consumul de carne de porc infestată, capsula care înconjoară parazitul este dizolvată cu alimentele în stomacul omului, în intestinul subțire. Aici larvele se maturizează și devenite adulte se acuplează, femelele mature pătrunzând în peretele intestinal de unde eliberează larve direct în sânge. Prin sânge aceste larve ajung în creier, musculatura inimii (miocard) și în musculatura striată (corp și membre), unde determină un proces inflamator local. Ele pot determina în acest fel tulburări severe de tip encefalită, miocardită, mielită și tulburări de conducere. Practic sunt atinse centrele vitale ale organismului: sistemul nervos central, măduva spinării și inima.
Petrea Dulgheru a menționat că pentru a evita această boală, carnea de porc pe care o consumăm trebuie să fie verificată sanitar prin trichineloscopie.





