Caviar pentru oamenii de rând? Japonezii au inventat „Cavianne”



O companie japoneză a reacționat prompt la scăderea producției de caviar din Marea Caspică prin fabricarea unei imitații de icre de sturion care se vinde la un preț de nimic, informează AFP.
Un lichid gri, lipicios, este introdus în niște tuburi de unde se scurge formând mici bile care seamănă cu caviarul. Acțiunea are loc la Hokuyu Foods, un atelier situat în prefectura Aomori, în apropiere de strâmtoarea unde se întâlnesc Oceanul Pacific și Marea Japoniei.
Această imitație de caviar negru, numită „Cavianne”, este un amestec din mai multe ingrediente: cerneală de sepie, sâmburi de măr, extract de arici de mare, de stridii și scoici Saint-Jacques și o substanță aglomerantă extrasă dintr-o algă marină.
Inventatorul, Susumu Mikami, fost patiser, spune că a avut nevoie de doi ani pentru a ajunge la formula exactă: bile de mărime egală și gust care amintește de faimosul caviar Beluga.
„Caviarul din Marea Caspică are un gust minunat”, își amintește Mikami, în vârstă de 75 de ani.
Caviarul cel mai scump este cel din icre de beluga, sturioni care trăiesc în Marea Caspică. Însă populația de beluga a scăzut dramatic în ultimii ani din cauza pescuitului excesiv.
Rusia, Iran și alte republici foste sovietice care au graniță la Marea Caspică au propus anul acesta o întrerupere de cinci ani a pescuitului pentru a reface populația de sturioni.
În Japonia, Hokuyu Foods este singurul producător de caviar artificial. Compania produce patru tone pe an, echivalentul unei cincimi din consumul anual de caviar în arhipelag, spune Mikami.
Puțini japonezi cunosc marca lui, cumpărată mai ales de proprietarii de restaurante și hoteluri care le servesc în locațiile lor.
Caviarul fals și cel real pot coexista.
Ideea „caviarului artificial” i-a venit lui Mikami după o discuție cu un cercetător din regiune, care a descoperit că boabele de grozamă înmuiate în cerneală de sepie seamănă cu caviarul. Însă aceste boabe erau prea mici pentru a semăna cu icrele de sturion și, în plus, aveau un gust rău. Dar a reținut principiul.
În prezent, Cavianne seamănă la exterior cu caviarul, însă Mikami recunoaște că învelișul „icrelor” este încă prea dur și lipicios pentru a părea real.
Produsul său este de șapte ori mai sărac în calorii decât caviarul, iar inventatorul ar vrea ca acesta să fie mai gras și să aibă un gust mai pronunțat pentru că astfel ar putea să îl exporte.
„Sunt oameni care refuză categoric produsul meu, gourmets care au cunoscut caviarul adevărat. Pot să înțeleg acest lucru”, spune Mikami.
Însă acesta adaugă că prețiosul fel de mâncare original este pe cale de dispariție și că „oamenii sunt mulțumiți de produsul lui”.
Inventatorul a ajuns la concluzia că produsul fals și cel real pot coexista.
O cutie de Cavianne de 50 de grame costă aproximativ 1.000 de yeni (6 euro), de 50 de ori mai puțin decât caviarul original.
Mikami spune că încă nu a obținut mari beneficii de pe urma caviarului său, însă amintește de imitația de crab, care în prezent se vinde peste tot în lume.