Proteste în stradă

Câteva zeci de cadre medico-sanitare din județ, la marșul de mâine, de la București



Câteva zeci de cadre medico-sanitare din județ, membre ale Coaliției profesioniștilor din sănătate, vor participa la marșul organizat mâine la București. Acțiunea este o continuare a protestelor demarate de salariații din sistemul sanitar luna trecută, când au avut loc pichetări la Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe Publice. Marșul de mâine este unul al tăcerii, simbol al „înmormântării” sistemului sanitar și va avea loc începând cu ora 10.30, pe traseul Guvernul României-Palatul Parlamentului.
Circa 2.000 de cadre medico-sanitare din toată țara sunt așteptate la această acțiune de protest. Liderul Uniunii Județene Sindicale Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a informat ieri că aproximativ 50 de asistenți medicali care fac parte din această structură vor lua parte la marș. Tot ieri, secretarul Colegiului Județean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a anunțat că de pe plan local circa 20 de medici se vor afla mâine la București. Celelalte organizații profesionale din Coaliție nu au precizat ieri cu câți membri vor participa la marșul tăcerii.
Protestele salariaților din Sănătate au început în septembrie, cu pichetări la Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe Publice timp de zece zile, în perioada 17-27, și au continuat din data de 14 octombrie, de când cadrele medico-sanitare au intrat în grevă japoneză și au început să poarte la serviciu cocarde tricolore în semn de „solidaritate în privința revendicărilor”.
Marșul de mâine ar putea fi urmat de o grevă generală
După marșul de mâine, lucrătorii din sistemul de sănătate ar putea recurge la acțiuni mai dure, cum ar fi greva generală sau demisiile în bloc, dacă guvernanții nu-și vor respecta promisiunile.
Din Coaliția profesioniștilor din sistemul de sănătate fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentiști, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciștilor, Ordinul Biologilor, Biochimiștilor și Chimiștilor, Camera Federativă a Medicilor, Federația Sanitas (care reprezintă cadrele medii – infirmiere, asistente medicale, personal auxiliar medical), Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Asociația Medicilor Rezidenți, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști și Asociația Serviciilor de Ambulanță din România.
Revendicările comune ale organizațiilor profesionale care au spus „da” Coaliției sunt alocarea a minim de 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat și o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate. Tot de comun acord, cadrele sanitare mai cer „apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesională de către autorități”, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii de calitate și consultarea reală a Coaliției profesioniștilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcționarea sistemului sanitar. În plus, fiecare structură din Coaliție are o serie de revendicări specifice.



Recomandări

Președintele CJ Suceava anunță că în județ sunt în total proiecte de patru miliarde de euro, subliniind că „și omul politic Gheorghe Flutur a avut un rol în alocarea fondurilor”

Președintele CJ Suceava anunță că în județ sunt în total proiecte de patru miliarde de euro, subliniind că „și omul politic Gheorghe Flutur a avut un rol în alocarea fondurilor”

Specializări noi la Școala Postliceală Sanitară de stat: cosmetician, maseur și asistent BFKT, dar și înscrieri la fără taxă pentru celelalte calificări

Specializări noi din toamna acestui an la Școala Postliceală Sanitară de stat. Înscrierile sunt în plină desfășurare
Specializări noi din toamna acestui an la Școala Postliceală Sanitară de stat. Înscrierile sunt în plină desfășurare