Câteva sfaturi pentru schimbarea stilului de viață și salvarea planetei



Uneori, preferințele culinare benefice pentru mediul înconjurător sunt bune și pentru sănătatea oamenilor, care pot să opteze pentru un stil de viață sănătos și ecologic, informează dailymail.co.uk. 1) Alcătuirea unei liste de cumpărături – Considerată un instrument de bază din punct de vedere ecologic, alcătuirea unei liste de cumpărături va menține la un nivel scăzut pierderile alimentare inutile și contribuie, totodată, la buna desfășurare a unei diete sănătoase. O treime din cumpărători nu întocmesc, înainte să plece la cumpărături, o listă a alimentelor de care au nevoie.
2) Hrănirea animalelor cu iarbă și nutrețuri naturale – Producerea unui singur kilogram de carne proaspătă poate fi, uneori, foarte dăunătoare pentru planetă. Oamenii de știință au descoperit că pentru producerea unui singur kilogram de carne se eliberează în atmosferă o cantitate de CO2 egală cu cea produsă de o mașină europeană pentru a parcurge 250 de kilometri, iar energia consumată este egală cu cea necesară unui bec de 100 de wați pentru a funcționa neîntrerupt timp de 20 de zile. În 2003, un studiu suedez a relevat faptul că prin hrănirea animalelor cu iarbă și nu cu produse concentrate sintetice, se reduce emisia gazelor de seră cu 40% și consumul de energie cu 85%.
3) Renunțarea la aromatizanții sintetici – Există 2.700 de aromatizanți permiși în alimentația umană, dar identificarea lor pe eticheta produsului nu a fost deocamdată impusă. Din acest motiv este imposibil de știut cu exactitate ce tip de aromatizant a fost folosit și în ce cantitate sunt ei consumați de către oameni, potrivit unui raport furnizat de Food Commission. Acești aromatizanți nu au o valoare nutrițională și de multe ori înlocuiesc ingredientele nutriționale naturale, făcându-i pe oameni să creadă că grăsimile, zahărul sau sărurile din anumite alimente sunt obținute din fructe sau legume naturale și sănătoase.
4) Culturile ecologice – Plantele cultivate ecologic conțin mai multe vitamine și minerale decât culturile folosind îngrășăminte anorganice. Specialiștii susțin că plantele cultivate ecologic conțin cu 10-15% mai mulți compuși fenolici – compuși care contribuie la prevenirea bolilor – deoarece aceste plante cresc în soluri tratate cu îngrășăminte naturale. Fructele și legumele din culturile ecologice conțin, deasemenea, concentrații mai mari de minerale benefice, precum fierul și zincul. Aceste informații au fost publicate în lucrarea „The Little Green Book of Nutrition”, coordonată de Diane Mills, apărută la editura britanică Carlton Books.