– Sărmăluțe în frunză de ștevie
Ingrediente: ceapă, ulei, orez, morcov, rădăcină de țelină și pătrunjel, frunze de pătrunjel, bulion, sare, piper, borș acru și frunze de ștevie.
Mod de preparare: ceapa se taie mărunt și se călește în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de țelină și pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde și se amestecă în compoziție. Se adaugă sare și piper după gust. În umplutură se pot pune ciupercuțe tăiate, soia granule. Frunzele de ștevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziția obținută. Sarmalele se pun într-o cratița unsă cu ulei, se adaugă sosul obținut din bulion și borș acru, apoi se fierb la cuptor.
– Pizza de post
Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare și piper.
Mod de preparare: se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puțină apă călduță și sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă și ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină.
Separat, ceapă tăiată peștișor și morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare și piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puțină apă sau ketchup) peste care se pune compoziția (tocănița cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă și măsline tăiate feliuțe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.
– Ciuperci à la grec
Ingrediente: ciuperci, ceapă, ulei, vin, lămâie, verdeață, sare și piper.
Mod de preparare: ciupercile se curăță, se spală și se taie bucăți mari. Ceapa tăiată mărunt se călește în ulei încins, se adaugă ciupercile, vinul și se lasă la fiert. Când s-au înmuiat ciupercile, se adaugă zeama de lămâie, verdeața tocată mărunt și se mai fierbe foarte puțin. Se pune sare și piper, după gust.
Borșuri și supe
– Borș de hribi cu cartofi
Ingrediente: hribi congelați sau uscați, ceapă, morcov, cartofi, rădăcină de țelină, pătrunjel verde, borș acru și ulei.
Mod de preparare: se taie ceapa mărunt și împreună cu morcovul, țelina rădăcină (date prin răzătoare) și cu hribii tăiați fideluță sau cubulețe se pun la fiert. Apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi, sarea și piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borșul acru, după gust. Uleiul se încinge și se adaugă puțin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeața: pătrunjel, leuștean.
– Supă-cremă de legume cu crutoane
Ingrediente: morcov, rădăcină de pătrunjel și țelină, cartofi, ceapă, varză verde și conopidă, dacă este.
Mod de preparare: zarzavaturile se curăță, se spală și se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun în zeama în care au fiert, se adaugă uleiul, verdeața tocată mărunt și se potrivește de sare și piper. Se servește cu crutoane.
– Ciorbă de zarzavaturi
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcov, țelină, pătrunjel (rădăcini), ardei, borș acru, pastă de tomate, pătrunjel verde și sare.
Mod de preparare: se taie ceapa cubulețe/peștișor și, împreună cu morcovul, rădăcinile de țelină și pătrunjel, se pune la fiert într-un vas cu un sfert de apă din cantitatea totală. Apoi, se adaugă cartofii tăiați cubulețe. Se lasă la fiert, apoi, spre final, se adaugă uleiul, sarea după gust, pasta de tomate și borș acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul încins într-o tigaie și apoi se toarnă această compoziție peste ciorba preparată. La sfârșit se adaugă leuștean tăiat și pătrunjel.
– Borș de legume
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, țelină, rădăcini de varză, borș acru, bulion, ulei, sare, verdeață tocată mărunt.
Mod de preparare: zarzavaturile se curăță, se spală și se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt și se pune la fiert cu puțină apă și ulei. Se adaugă zarzavatul și se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiați cubulețe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul și imediat borșul, care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeața fin tocată.
Dulciuri de post
– Prăjitură cu miere și nuci
Ingrediente: bicarbonat, miere de albine, făină, ulei, drojdie, sare, dulceață, nuci, zahăr, margarină.
Mod de preparare: mierea amestecată cu bicarbonatul se pun într-o cratiță și se lasă la foc mic, până se topește. Se toarnă peste făină și se adaugă uleiul, drojdia înmuiată și sarea. Se frământă și se lasă o jumătate de oră. Aluatul se împarte în două și se întind două foi, care se ung cu dulceață de care aveți și se presoară cu nuci și zahăr. Fiecare foaie se rulează, nu prea strâns, și se așază într-o tavă unsă cu margarină și tapetată cu făină. Se taie felii groase din acea ruladă și se dau la cuptor.
– Mere la cuptor
Ingrediente: mere, gem (dulceață de vișine), margarină, zahăr.
Mod de preparare: merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puțină margarină, puțin zahăr și o linguriță de dulceață. Se așază în tava unsă cu margarină și se dau la cuptor până se înmoaie.
– Salată de fructe
Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grepfrut (în funcție de gusturi), zahăr vanilat.
Mod de preparare: fructele se curăță, se taie cuburi și se amestecă. După preferință, se adaugă zahăr vanilat.
(Ziarul Lumina)
–



