A doua ediție a Festivalului „Comorile muntelui”, desfășurat pe platoul Masivului Rarău sâmbătă, 22 august, a fost loc de popas pentru cele câteva mii de turiști care au ales să se bucure de spectaculosul drum Transrarău, la acest sfârșit de săptămână. Potrivit reprezentanților Poliției Rutiere care au asigurat siguranța rutieră în zonă, sâmbătă, până la ora 16.00, aproximativ 1.200 de autoturisme au urcat pe Transrarău. La festivalul de la Munceii Rarăului, în mod constant au fost prezente pe toată durata zilei câteva sute de persoane care au urmărit spectacolele folclorice, au gustat din produsele culinare tradiționale și au vizitat standurile cu obiecte meșteșugărești oferite spre vânzare. Semnalul de începere a programului a fost dat de buciumași, cel mai tânăr fiind Ioan Nemțan, din Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de numai 2 ani. Pentru familia Nemțan a devenit deja o tradiție ca la marile serbări câmpenești organizate în județ să vină cu copiii îmbrăcați în costume populare moștenite de la străbunici. Nu au făcut excepție nici la ”Comorile muntelui”, unde și pe Maria, în vârstă de 4 luni, au adus-o îmbrăcată în costum popular complet, inclusiv cu opinci.
Spectacolul folcloric a fost precedat de povestirea legendelor construite în jurul Rarăului, al Pietrelor Doamnei, după care muzica și dansurile populare au încântat participanții până seara târziu.
Cei care au ales Rarăul ca destinație de weekend au avut multiple opțiuni de agrement: să asculte folclor de pe văile Bistriței și Moldovei, să vadă stâne tradiționale din zonele Fundu Moldovei, Vama, Breaza, Stulpicani, meșteșuguri populare și să deguste produse tradiționale din lapte, carne, fructe, produsele apicole din Bucovina, să facă excursii la Rezervația naturală Pietrele Doamnei, la Piatra Șoimului, Peștera Liliecilor, Schitul Rarău sau să parcurgă traseul complet pe Transrarău, până la Chiril.
Oaspeți din Belgia, încântați de folclorul, peisajele și berea din Bucovina
Printre vizitatori a fost și o delegație oficială de zece persoane din orașul belgian Joersel Zoersel, localitate care în urmă cu 25 de ani s-a înfrățit cu comuna Crucea din județul Suceava. Sâmbătă, pe platoul de pe Rarău au fost atât primarul care era în funcție acum 25 de ani, Stean Bartolomeu, cât și primarul de acum, Liesbett Verstrekhen. Aceasta ne-a declarat că este la a doua vizită la Suceava și este extrem de încântată de oamenii de aici, de muzica și dansurile populare și de peisaje. ”Am fost pentru prima dată în anul 2010 și mi-a plăcut foarte mult. De 25 de ani lucrăm împreună cu prietenii noștri de la Crucea și am reușit să facem multe lucruri bune”, ne-a declarat primarul Verstrekhen. Ea l-a felicitat și pe președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, pentru promovarea tradițiilor populare prin festivaluri de genul celui de pe Rarău și a subliniat importanța păstrării obiceiurilor străvechi. Un alt membru al delegației belgiene, Paul Coppens, ne-a spus că de un sfert de secol vine an de an împreună cu familia în Bucovina și de fiecare dată îi place la fel de mult. ”Și berea dumneavoastră (n.r. Bermas) este foarte bună, ne place să bem bere când venim aici”, a mai spus el ciocnind paharul cu alți colegi din delegație.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a arătat mulțumit de numărul mare de turiști de pe Transrarău și a declarat că ”deja acest traseu turistic a devenit un brand național”. ”Este a treia rută spectaculoasă din România, rivalizează cu Transfăgărășan și Transalpina. Efortul nostru nu se oprește aici, vom îmbogăți constant oferta turistică pentru iubitorii muntelui”, a spus Nechifor.
Mai menționăm că printre vizitatorii întâlniți în diverse puncte de atracție de pe Transrarău s-au aflat oameni din aproape toate județele din țară, dar și din multe state europene și SUA, veniți special pentru această rută turistică.
Oaspeți
Câteva mii de turiști de pe Transrarău au făcut popas la Festivalul „Comorile Muntelui”
