În general, lumea are încredere că alimentele catalogate drept „sănătoase” oferă beneficiile pe care susțin că le aduc, însă, cât sunt ele de sănătoase cu adevărat?
Cerealele pentru micul dejun.
Întotdeauna se spune că este sănătos să începi ziua cu un bol de cereale. În timp ce cerealele pentru micul dejun conțin vitamine și minerale vitale, ceea ce nu spun experții este că ele sunt bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.
Specialistul nutriționist Anna Parton a spus: „Cerealele sunt o modalitate grozavă de a începe ziua, dar fiți atenți la mărcile bogate în zaharuri. Chiar și muesli conțin multe grăsimi și zaharuri din cauza nucilor, deci nu sunt o alegere bună dacă vreți să slăbiți”. Parton recomandă fiertura din fulgi de ovăz pentru a stabiliza nivelul de zahăr din organism în cursul dimineții.
Batoanele de cereale.
Ca și cerealele pentru micul dejun, acestea sunt bogate în zahăr și grăsimi saturate, lucru care zguduie imaginea de gustare slabă în grăsimi și sare.
Un raport realizat de fundația Which? A scos la iveală faptul că grăsimile ascunse din batoanele de cereale le fac la fel de nesănătoase ca alimentele de tip fast food.
Parton spune: „Pot conține câteodată la fel de multe grăsimi și zaharuri ca un baton de ciocolată! Adu-ți aminte, producătorii doresc ca tu să le cumperi produsele, deci, dacă pe ambalaj scrie că este sănătos, acest lucru nu înseamnă neapărat că este adevărat!”
Salata gata spălată.
Salata gata spălată este o mană cerească pentru persoanele foarte ocupate, însă adesea leguma este spălată cu o soluție concentrată pe bază de clor, nu cu apă.
Clorul este utilizat pentru a dezinfecta salata și a ucide bacteriile, însă distruge și mineralele și vitaminele. Clorul poate să reacționeze cu seva din frunzele de salată, provocând apariția cloraminelor, o cauză comună pentru problemele oftalmologice și respiratorii.
Salata organică nu poate fi spălată utilizând clor. Țări precum Germania, Danemarca, Olanda și Franța nu permit curățarea salatei cu soluții în care clorul este mai concentrat decât în apa potabilă.
Parton mai spune că este foarte bine că oamenii consumă salată, însă, dacă sosul este prea bogat în calorii, atunci acest fel de mâncare devine nesănătos, mai ales dacă este combinată cu ulei sau smântână.
Sucul de fructe/iaurtul de fructe.
Sucul de fructe poate conține foarte mult zahăr, care se adaugă în compoziție pentru prelungirea perioadei de valabilitate. Sucurile naturale de fructe pot fi la fel de bogate în zahăr ca și băuturile carbogazoase. Unele mărci care susțin că sunt „sucuri concentrate de fructe” pot conține mai puțin de 10% fruct real, restul băuturii fiind format din zahăr, apă și aromatizanți.
Căutați mărcile ce conțin suc de fructe 100%. Acestea, de obicei, nu conțin adaos de zahăr. Însă și sucurile naturale pot conține mult zahăr, deci nu faceți exces, mai ales dacă suferiți de diabet.
La fel se întâmplă și cu iaurturile cu fructe, ce conțin puține fructe și pot fi foarte bogate în zahăr. Parton adaugă că iaurturile grecești pot fi la fel de bogate în grăsimi ca și smântâna simplă.
Supele la cutie.
Acestea sunt foarte bogate în sare și grăsimi, mai ales varietățile cu smântână sau brânză. Doar o cutie de supă poate conține o treime din doza maximă de sare recomandată zilnic. Chiar și mărcile dietetice conțin o cantitate semnificativă de sare. Parton recomandă supele făcute acasă, care sunt ușor de preparat.
Atenție la etichete.
Specialiștii mai spun că oamenii ar trebui să citească foarte atent etichetele produselor, chiar dacă acestea sunt promovate ca alimente „sănătoase”.
Cât de sănătoase sunt „alimentele sănătoase”
