Nivelul unui anumit hormon în sângele mamei, în cursul vieții intrauterine, influențează abilitățile matematice ale copilului, arată cercetări recente.
Copiii – atât băieți, cât și fete – născuți de mame care au avut, în timpul sarcinii, un nivel scăzut de tiroxină (un hormon tiroidian) aveau șanse aproape duble de a se descurca prost la testele de matematică.
Cercetătorul Martijn Finken, de la VU University Medical Center, din Amsterdam, Olanda, a studiat aproape 1200 de copii, din perioada vieții intrauterine și până când au intrat la școală. El a măsurat nivelul tiroxinei în sângele mamei în săptămâna a 12-a de sarcină și a coroborat valorile cu rezultatele pe care le obțineau copiii la testele de matematică și limbaj, la vârsta de 5 ani.
Notele la testele de limbaj nu au fost influențate de nivelul de tiroxină, dar cele la testele de matematică, da: copiii născuți de mame ce avuseseră nivelurile de tirozină cele mai mici aveau șanse de 90% de a fi „la coada clasei” în ceea ce privește rezultatele la matematică.
Tiroxina este esențială pentru dezvoltarea creierului și, în timp ce abilitățile de limbaj sunt datorate, în mare măsură, educației primite de copii, abilitățile matematice au o legătură mai directă cu dezvoltarea cerebrală, încă din viața intrauterină.
În primele săptămâni de sarcină, organismul fătului nu poate produce singur tiroxină, ci o preia din sângele matern, ceea ce lămurește corelațiile descoperite de cercetătorul olandez.
Dr. Finken intenționează să urmărească în continuare copiii și să le analizeze rezultatele școlare și e de părere că ar putea fi utilă dozarea hormonului în sângele femeilor gravide și administrarea, la nevoie, de suplimente hormonale corespunzătoare.
Medicii au mai încercat metoda, dar fără mare succes; problema este, crede dr. Finken, că suplimentele nu fuseseră administrate suficient de devreme.
Sursa: Mail Online