4 porții – 65 minute
- 4 dovlecei
- 50g paste scurte
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri boabe de porumb fiert
- 2 linguri mazăre verde fiartă
- 100g spanac
- 4 linguri cașcaval ras
- 1 ou
- 200g roșii
- 1 leg. mărar
- sare, piper
Sosul
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oțet din vin alb
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri mărar verde tăiat mărunt
- 1 lingură zahăr tos
Tăiați dovleceii în felii de 3 – 4mm, pe lungime. Puneți feliile într-un vas și turnați deasupra lor apă sărată clocotită. Lăsați-le în apă 4 – 5 minute, apoi puneți-le într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Ungeți cu ulei 4 castroane. Tapetați pereții și fundul castroanelor cu felii de dovlecel petrecute una peste alta, astfel încât să ajungă și pentru a acoperi umplutura.
Fierbeți pastele 10 minute, în apă sărată, apoi scurgeți-le de apă. Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți usturoiul pisat și ceapa tăiată mărunt. Adăugați boabele de porumb și mazărea. Lăsați-le pe foc potrivit 5 minute, amestecând mereu. Luați vasul de pe foc și adăugați pastele, oul bătut, cașcavalul, roșiile tăiate în cubulețe și mărarul tăiat mărunt. Condimentați și amestecați pentru omogenizare. Cu această compoziție umpleți pe jumătate castroanele tapetate cu felii de dovlecei.
Opăriți spanacul, scurgeți-l de apă și tăiați-l cât mai mărunt. Puneți deasupra umpluturii câte un strat de spanac și apoi restul de compoziție rămasă. Acoperiți umplutura cu feliile de dovlecel.
Puneți castroanele într-o tavă cu apă. Puneți tava în cuptorul încălzit dinainte, pentru cel puțin 25 de minute, până când dovleceii se rumenesc uniform.
În acest timp, preparați sosul, fierbând ingredientele 5 minute. Amestecați pentru dizolvarea zahărului.
Când dovleceii s-au rumenit, scoateți castroanele din cuptor, lăsați-le 5 minute să se răcească și apoi răsturnați-le pe farfurii, pe care ați așezat un strat de spanac tăiat mărunt. Turnați deasupra sos înainte de servire.