Bucate tradiționale

Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina



“Meșterul” Ion Baciu și preparatele din carne după rețete străvechi
“Meșterul” Ion Baciu și preparatele din carne după rețete străvechi

O afacere de familie, pornită din creierul munților, din comuna suceveană Fundu Moldovei, a ajuns să fie apreciată pe plan național și chiar internațional, produsele lor 100% naturale, fără conservanți și aditivi alimentari, fiind degustate de membrii Casei Regale a Marii Britanii și personalități din toată lumea. Mai mult, Ion Baciu și fetele sale au ajuns „profesori” pentru micii întreprinzători din Anglia și Israel, care au deprins de la ei o parte din secretele bucătăriei tradiționale românești, în special a preparatelor din carne.
Povestea afacerii „La Baciu – Produse tradiționale din Bucovina” a început în urmă cu 12 ani, între pereții unei carmangerii construite cu aproape 200 de ani în urmă, în timpul Împăratului Franz Iosef, adică în perioada dominației habsburgilor în Bucovina.
Principala sursă de inspirație pentru produsele tradiționale din carne au fost rețetele moștenite de la Moș Toader, unchiul lui Ion Țăran Baciu, mare meșter măcelar, cu care străbătea de sărbători tot satul, pe la casele oamenilor, ca aceștia să aibă pe masă bucatele care făceau sărbătorile să fie atât de frumoase.
Bătătura casei, mai bună decât orice loc din lume
Și astăzi, când afacerea sa a devenit cunoscută pe plan internațional, prinți și regine au gustat din produsele sale, iar bucureștenii se înghesuie să-i cumpere preparatele, expuse într-un magazin cu produse culinare tradiționale, din buricul Capitalei, Ion Baciu trăiește tot la țară, în Fundu Moldovei, iar bătătura casei n-ar da-o pentru nimic în lume.
“Nicăieri nu-i ca acasă. Unde mai am eu apa Moldovei în față, munții și pădurea în spatele casei? De 400 de ani stau neamurile mele acolo”, spune Baciu, care a demonstrat tuturor că și în țară te poți descurca bine, dacă ești gospodar.
Meșteșugul lui e un secret bine păstrat în familie. Doar membrii familiei, adică el, soția sa Viorica, cele trei fete – Ana, Delia și Veronica, precum și ginerele său se ocupă de prepararea cărnii și a produselor pe care le vând în cele trei magazine deschise de ei, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și București.
De luni până joi, împreună cu familia, se ocupă de preparatele care încântă simțurile tuturor celor care le-au descoperit, pentru ca joi noaptea să plece la București, unde de vineri până duminică după-amiaza e deschis magazinul de pe Calea Floreasca.
Demonstrații culinare pentru membrii Casei Regale
Expozițiile culinare de la București i-au deschis calea spre străinătate. În 2008, împreună cu familia a fost invitat în Marea Britanie, să-i învețe pe micii producători britanici să prepare carnea afumată. Demonstrațiile au fost făcute la o fermă agreată de Prințul Charles.
“Am improvizat o afumătoare, dintr-un dulap metalic, ca ei n-au așa ceva, și le-am arătat oamenilor cum se face treaba la noi. Numai că am mai avut o problemă – lemnul de fag este cel mai bun pentru afumare, iar ei n-aveau.
Am găsit în cele din urmă un localnic care avea un dulap vechi din fag. Am vrut să-l cumpărăm, dar nu a vrut. L-a tăiat și ni l-a dat nouă, rugămintea lui fiind să-i dăm și lui din ce facem noi acolo. După ce a gustat ce i-am adus, ne-a zis că a făcut cea mai bună afacere pe anul acela”, povestește Baciu, amuzat de întâmplările de acolo.
Bunătățile preparate de ei acolo au fost gustate și de membrii Casei Regale, care în continuare se mai bucură încă de produsele tradiționale românești, preparate de producătorii britanici care au urmat lecțiile date de familia Baciu timp de trei săptămâni.
“Și acum mai primim mesaje și telefoane din Anglia, de la cei pe care i-am învățat diverse rețete tradiționale, care ne mulțumesc, pentru că produsele lor au mare căutare”, spune Delia Baciu Sfetcu, una din fetele meșterului din Fundu Moldovei.
Certificatele de calitate pentru produsele familiei Baciu, semnate chiar de Regina Marii Britanii, care le dau dreptul de a vinde produsele lor în toată Europa, sunt afișate cu mândrie pe pereții magazinelor din Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc.
Medicul lui Obama, client al familiei Baciu
Din cârnații cu busuioc, cârnații tradiționali și mușchiul împănat cu piept de pui preparate de Ion Baciu a gustat și doctorul lui Barack Obama, președintele SUA.
“Eliot Sorel este psihologul lui Obama. A venit de curând la Câmpulung Moldovenesc, cu o delegație de medici de renume, din toată lumea, care au vizitat spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung. Le-am făcut tuturor o prezentare a produselor și au rămas uimiți. Le-au plăcut mult”, spune Baciu, încântat că produsele sale au fost pe gustul a zeci de nații prezente la seminarul organizat la Gura Humorului.
De la Roma la Bruxelles, savoare de Bucovina
Comisarul european pe probleme de justiție, Jacques Barrot, este un alt degustător al produselor tradiționale din Bucovina, care a fost atât de încântat, încât a comandat un coș plin de preparate din carne.
Membrii delegației Suediei în România s-au numărat de asemenea printre cei care s-au îndrăgostit de savoarea produselor tradiționale românești, pe care le-au gustat chiar în perioada în care au preluat președinția Uniunii Europene.
Delegațiile românești au dus cu ele la Roma și Bruxelles jambonul tradițional de Bucovina, mușchi de porc semicrud de Bucovina, cârnații tradiționali de Bucovina și mușchiul de porc împănat cu piept de pui de casă, încât preparatele culinare românești au încântat papilele gustative și simțurile olfactive și vizuale ale unora dintre cei mai importanți oameni din Europa.
Materia primă folosită, provenită exclusiv de la crescătorii de animale din zonă, condimentele naturale (rozmarin, busuioc, cimbru și usturoi) selecționate din producția proprie, baițul special în care e ținută carnea și afumarea cu lemn de fag sau de cireș, precum și ospitalitatea de care dau dovadă față de toți cei care le trec pragul, așa cum reiese și din vorbele cu care își întâmpină clienții – „Mai întâi gustați, după aceea cumpărați”, sunt ingredientele unei afaceri de familie de succes, în care mulțumirea clientului e mai importantă decât profitul.
“Ne bucurăm atunci când gustul produselor noastre trezește amintiri”, spun membrii familiei, care aproape că e mai cunoscută peste hotare, decât în țară, prin intermediul celor care le-au gustat produsele.


Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
Bucate tradiționale: Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnații tradiționali din Bucovina
“Meșterul” Ion Baciu și preparatele din carne după rețete străvechi
“Meșterul” Ion Baciu și preparatele din carne după rețete străvechi


Recomandări

Liviu Bazarcă, răzeș din Țara Dornelor, a făcut senzație la Masterchef, cu bucate delicioase și un lup de peste 30 de ani

Liviu Bazarcă, răzeș din Țara Dornelor, a făcut senzație la Masterchef, cu bucate delicioase și un lup de peste 30 de ani
Liviu Bazarcă, răzeș din Țara Dornelor, a făcut senzație la Masterchef, cu bucate delicioase și un lup de peste 30 de ani

Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina

Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina
Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina