Doi vârstnici din satul Brăiești, comuna Cornu Luncii, au trăit în acest an drama de a pierde totul, în urma unui incendiu devastator, însă, din fericire, și bucuria de a se muta într-o casă nouă. Norocul celor doi oameni a fost că sunt dintr-o localitate în care comunitatea locală, coordonată de câțiva lideri, nu a stat deoparte în fața unei nenorociri. Cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri la Cornu Luncii, primarul, câțiva sponsori și preoți au adunat donații și au mobilizat și forță de muncă în jurul lor. Soții Gheorghe și Viorica Avram, în vârstă de 65 și 60 de ani, au avut astfel norocul de a se muta în noua casă, mobilată, acum câteva zile. Asta deși în luna ianuarie a acestui an toată gospodăria era un morman de cenușă.
Un incendiu pornit de la coșul de fum a lăsat dezastru în urmă
Pe 26 ianuarie, după lăsarea întunericului, un puternic incendiu a izbucnit de la coșul de fum al casei. Flăcările s-au propagat imediat. În urma apelului de urgență, la locul incendiului au ajuns pompierii Detașamentului Fălticeni și lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din comuna Cornu Luncii, care au acționat cu patru autospeciale pentru localizarea și stingerea incendiului. La sosirea primelor echipaje ardeau acoperișul casei de locuit și anexele gospodărești, gospodăria fiind întinsă sub forma unui ocol în formă de U, toate construcțiile fiind din lemn. Prin clipe de groază au trecut și vecinii din preajmă, existând pericolul propagării incendiului la alte case.
Casa și anexele din gospodăria familiei Avram au fost transformate în scrum.
Printre primii ajunși la locul incendiului a fost preotul Gabriel Puiu Florea, cel care a achiziționat acum câțiva ani o autospecială de stins incendii și a sărit în nenumărate rânduri în ajutorul oamenilor greu încercați.
Primarul Gheorghe Fron a rememorat ziua neagră din ianuarie:
„Focul a fost foarte puternic, oamenii din sat au sărit în ajutor și, datorită preotului pompier Gabriel Puiu Florea, pompierilor de la Primăria Cornu Luncii și pompierilor militari de la Fălticeni, focul nu s-a extins și la vecini”.
O șură și o casă de dimensiuni mari, finalizate și predate celor doi soți
În ziua incendiului, acasă era doar bărbatul, femeia fiind internată în spital. Oamenii loviți de cea mai grea încercare a vieții nu au fost, din fericire, singuri.
La câteva zile după dezastru, părintele paroh Vasile Loghin a mobilizat oamenii din sat, care au muncit voluntar, mai întâi la înlăturarea ruinelor rămase. La scurt timp, preotul Gabriel Puiu Florea a mobilizat meseriași din satele Cornu Luncii și Dumbrava, cu care a muncit la ridicarea șurii și apoi a casei. Ambele sunt de dimensiuni mari, chiar mai mari decât ale celor care erau înainte de incendiu. Mai mult, casa a fost mobilată, prin donații făcute în nume personal de localnici, inclusiv de primarul Gheorghe Fron. Echipa de muncitori și preotul Florea au muncit la cele două construcții benevol. Pe lângă preotul Florea, lucrările au fost coordonate de meșterii Vasile și Petrea Cora. Cât despre materialele de construcții și alte cheltuieli, acestea au fost suportate prin contribuții de la mai mulți sponsori: Primăria Cornu Luncii, prin primarul Gheorghe Fron, Raitar SRL Sasca Nouă, Alpin SRL Cornu Luncii, Divip Prod SRL Brăiești, firma Conbucovina și Consiliul Județean Suceava.
Primarul Gheorghe Fron a ținut să le mulțumească pentru contribuție și lui Vasile Anghelina, care a pus tabla gratis pe casă, lui Mitică Agapi, Vasile Agapi, Săndel Ungureanu și Ion Ștefănoaia, care au donat materiale de construcții. Au mai contribuit cu bani Protoieria Fălticeni și parohiile din Băișești și Capu Câmpului.
Preotul Florea și primarul Fron au fost laureați ai Galei „Top 10 Suceveni”. Au demonstrat încă o dată că o meritau
Preotul Puiu Gabriel Florea și primarul Gheorghe Fron nu sunt la prima acțiune umanitară de asemenea amploare dusă la bun sfârșit. Ambii au fost laureați ai Galei „Top 10 Suceveni”, eveniment organizat de Monitorul de Suceava, pentru ce au făcut pentru comunitate.
În 2012, la prima ediția a Galei „Top 10 Suceveni”, preotul Gabriel Florea a fost unul dintre laureați.
Atunci, preotul Florea s-a evidențiat pentru faptul că își vânduse tractorul personal și cu banii strânși a cumpărat din Franța o mașină de stins incendii la mâna a doua. Ajutat apoi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, a dotat mașina cu toate cele necesare unei intervenții atunci când în localitate, și nu numai, izbucnește un incendiu. Numai în 2013 preotul paroh a avut la activ 14 intervenții, 12 la incendii și două la curți inundate.
În 2013, la următoarea ediție a Galei „Top 10 Suceveni”, a fost laureat primarul Gheorghe Fron. În acel an, primarul a reușit să ridice, alături de câteva zeci de voluntari și de preotul Florea, exclusiv prin donații și voluntariat, două case mistuite de un incendiu devastator. Este vorba de casele a doi frați, în care locuiau 11 suflete.
Ceea ce s-a întâmplat acum la Brăiești, cu ridicarea casei și anexelor pentru familia Avram, nu face decât să confirme că Monitorul de Suceava nu a greșit atunci când i-a nominalizat pe cei doi la gala oamenilor care se evidențiază prin lucrurile extraordinare pe care reușesc să le facă, fie că este vorba de acte caritabile sau de performanță într-un domeniu.
Gala „Top 10 Suceveni” va continua vineri, 16 decembrie, cu ediția a V-a, una în care un alt om din Cornu Luncii va fi laureat pentru tot ce a făcut pentru un erou din comună.



