Cartoful provine din sudul statului Peru



Un grup de cercetători americani a descoperit că toate varietățile de cartofi provin dintr-o singură sursă, din sudul statului Peru, de acum mai bine de 7.000 de ani, relatează AFP.
Oamenii de știință au analizat ADN-ul a 261 de varietăți sălbatice de cartofi și 98 cultivate de om.
„Am identificat o singură origine, într-o vastă regiune din sudul statului Peru, fapt ce contrazice teoria originilor multiple”, a declarat David Spooner, un cercetător de la departamentul american de agricultură, șeful echipei de cercetători care a realizat acest studiu publicat în analele Academiei Americane de Știință.
David Spooner petrece aproximativ două luni în fiecare an în munții Americii de Sud, pentru a căuta cartofi sălbatici pe care îi analizează pentru a descoperi noi specii pentru a le cultiva.
Cartoful a traversat Atlanticul în anul 1570 și a ajuns ușor în toată Europa, începând din Spania. Abia în secolul al XVIII-lea, datorită lui Antoine-Augustin Parmentier, farmacist în cadrul armatei, calitățile nutritive ale cartofului au început să fie cunoscute și în Franța. Cartoful a fost introdus în America de Nord în timpul colonizării britanice.