Afirmația făcută de locuitorii statului Chile potrivit căreia cartoful a apărut prima dată pe solul lor a stârnit o polemică aprinsă, Peru afirmând că tuberculul provine, fără nici un dubiu, din zona lacului Titicaca, informează AFP.
Experții peruvieni resping afirmațiile ministrului chilian al Agriculurii, care spune că 99% dintre soiurile de cartofi care există în lume sunt înrudite genetic cu cele cultivate în Chile.
„Cartoful chilian provine din cel peruvian, acest lucru este indiscutabil, iar tuberculul este originar din Peru, din regiunea nordică a lacului Titicaca, unde există cea mai mare diversitate de soiuri”, a spus Juan Risi Carbone, șeful Institutului de cercetări agronomice (INA) din cadrul Ministerului peruvian al Agriculturii.
Din regiunea Titicaca tuberculul s-a răspândit în regiunea andină și mai ales în Chile, a adăugat acesta, spunând că soiul chilian este „un nepot al cartofului peruvian”.
„Cartoful este la fel de peruvian ca citadela incașă Machu Picchu sau liniile Nazca” (desene preincașe din deșertul de la sud de Lima, n.r.), a mai spus cercetătorul.
Cartoful peruvian a sosit în Europa în 1570, în timp ce soiul chilian a ajuns pe bătrânul continent 241 de ani mai târziu, în 1811, a mai spus Carbone, citându-l și pe David Spooner, un cercetător de la Universitatea din Wisconsin, SUA.
Presa peruviană, care a acuzat, marți, statul Chile că „vrea să fure cartoful peruvian”, răspunde întotdeauna cu promptitudine când este vorba să-și apere produsele de vecinul său, așa cum a fost și cazul lui Pisco, un produs alcoolic produs din struguri.
Ministrul Agriculturii din Chile, Marigen HornKhol, a înscris în registrul Serviciului agriculturii și creșterii animalelor (SAG) 280 de soiuri de cartofi, originari din insula Chiloe, sudul țării. Potrivit statului Chile, 90% din varietățile existente în Olanda sunt de origine chiliană.