Cartofii constituie cel mai sigur aliment din meniu, prezentând cele mai puține probabilități de a provoca migrene, eczeme, oboseală sau sindromul colonului iritabil, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.
La studiu au participat peste 8.000 de voluntari, care au efectuat teste de toleranță la alimente. Doar 1% dintre participanții la studiu au fost depistați ca fiind alergici la cartofi.
Pe lista celor mai sigure alimente au mai fost incluse grapefruit-ul, caisele, merele, orzul și lămâile. Însă cartoful a câștigat detașat.
Studiul a fost realizat de YorkTest, o firmă de depistare a alergiilor la alimente.
Purtătorul de cuvânt al firmei, Les Rowley, a spus: „Dacă te gândești că fiecare britanic mănâncă, în medie, 100 de kilograme de cartofi anual, este destul de surprinzător”.
„Deși unele intoleranțe apar din cauza unui consum exagerat al unui aliment, în mod regulat, cartoful face o excepție de la regulă”, a adăugat acesta.
Rowley spune că există puține probleme de sănătate provocate de consumul de cartofi, pentru că acesta este ușor digerat de sistemul digestiv.
Specialiștii au mai descoperit că alimentele cu cele mai mari probabilități de a provoca reacții adverse sunt laptele de vacă, drojdia de bere și albușul de ou.