Consumul zilnic de carne roșie, provenind mai ales din mezeluri, crește semnificativ riscul de declanșare a diabetului de tipul II, o boală care afectează din ce în ce mai mulți oameni la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, transmite AFP.
Potrivit acestui nou studiu, cel mai mare realizat până în prezent, o cantitate de 100 de grame de carne roșie consumată zilnic crește cu 19% riscul de declanșare a diabetului. În cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne roșie provenind din mezeluri – crenvurști, cârnați, pastramă -, riscul de diabet crește cu 51%, spun autorii acestui studiu.
În schimb, înlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sănătoase, precum lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, nucile și cerealele integrale, poate scădea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă.
Astfel, dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roșie – vită, oaie, cal – ar înlocui acest aliment cu aceeași cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17%. Totodată, riscul ar scădea cu 23% dacă s-ar înlocui carnea roșie cu cereale integrale, spun autorii studiului, explicând că au luat în calcul, în determinarea acestor valori, vârsta participanților la studiu, indicele de masă corporală și alți factori de risc.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile unui chestionar completat de 37.083 de bărbați – monitorizați timp de 20 de ani – și de 79.570 de femei – monitorizate timp de 28 de ani. Lor li se adaugă 87.504 de asistente medicale, monitorizate timp de 14 ani. Cercetătorii au efectuat o meta-analiză, incluzând rezultatele studiului lor și cele ale altor studii precedente, analizând astfel datele oferite de 442.101 persoane.
Peste 28.000 de participanți la studiu s-au îmbolnăvit de diabet în timpul studiului, au precizat autorii acestuia.
„Fără nici un dubiu, rezultatele acestui studiu au implicații majore în ceea ce privește sănătatea publică, având în vedere creșterea cazurilor de diabet de tipul II, care ia forma unei epidemii, dar și creșterea consumului de carne roșie peste tot în lume”, spune Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Facultatea de sănătate publică de la Harvard, principalul autor al studiului.
„Vestea bună este că acești factori de risc pot fi eliminați prin înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine mai sănătoase”, a mai spus acesta.
La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulți sunt bolnavi de diabet.
Studii mai mici efectuate în ultimii ani au stabilit legături între un risc crescut de diabet și consumul de mezeluri pe bază de carne roșie, însă în ceea ce privește carnea roșie ca atare, rezultatele nu au fost concludente.
Un alt studiu realizat de specialiștii de la Harvard, publicat în 2010, indică o legătură între consumul regulat de carne roșie și un risc crescut de maladii cardiovasculare, însă fără a face diferența între carnea procesată și cea non-procesată.
Totodată, consumul de carne roșie ar tripla riscul de recidivă în cazul pacienților diagnosticați cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat în fructe, legume și pește, potrivit unui studiu publicat în august 2007 în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Și, nu în ultimul rând, potrivit unor studii apărute în noiembrie 2006 în Archives of Internal Medicine, consumul zilnic de carne roșie crește riscul de cancer mamar înaintea menopauzei.
Carnea roșie ar putea crește riscul de diabet
