Carnea de cal începe să fie tot mai des vândută pe piața suceveană, inclusiv prin magazine specializate. Acțiunile organizate de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Suceava au scos la iveală nereguli la trei societăți, ceea ce constituie o premieră pentru județ.
Atrași de prețurile mici cu care se vinde carnea de cal, comparativ cu carnea de bovină, tot mai mulți producători sau comercianți preferă să-și păcălească clienții. Așa s-a întâmplat și la PF Malus Romică, din Botoșani, care a fost prins în timp ce vindea în oborul de la Verești mici în care se găsea carne de cal. Agentul economic a fost amendat cu 1.000 de lei, aceeași sancțiune fiind aplicată și administratorului SC Mavili Com SRL Liteni, unde inspectorii sanitar-veterinari au găsit carne de cal în carnea tocată.
Ultimul caz s-a înregistrat acum câteva zile, când a fost identificată carne de cal în produsul carne tocată care se vindea într-un magazin al SC Fadim Com SRL, din orașul Siret. Deși carnea era produsă de SC Agrocarm Company SRL Botoșani, sancțiunea de 1.200 de lei a fost aplicată tot firmei din Siret.
În ultimele luni, inspectorii DSV Suceava au efectuat 63 de analize, dintre care 61 la unități autorizate și două la persoane fizice, iar acțiunile de acest gen vor continua.
„Prioritatea în activitatea DSVSA Suceava este controlul privind respectarea normelor sanitare veterinare în ce privește calitatea, salubritatea, precum și respectarea rețetelor de fabricare privind compoziția produselor de origine animală și non-animală în scopul garantării siguranței alimentare și sănătății publice. Acțiunile vor continua, iar măsurile vor fi drastice, mergând până la încetarea activității”, a declarat directorul coordonator al DSV Suceava, doctorul Petrea Dulgheru.