Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul



Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul
Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul

Zeci de mii de miei vor fi sacrificați în acest an în abatoare sau în centre autorizate temporar. În majoritatea județelor carnea de miel s-a scumpit față de anul trecut. Prețurile variază destul de mult de la un județ la altul: între 10-16 lei un kilogram pentru miel viu și 20-34 de lei în magazine
ALBA: Autoritățile sanitar-veterinare au autorizat temporar zece centre de sacrificare a mieilor pentru sărbătorile de Paște.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, doctorul Vasile Bereș, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în această perioadă în județ sunt autorizate temporar zece centre de sacrificare a mieilor care vor fi monitorizate pe toată perioada sărbătorilor de către inspectorii sanitar-veterinari. Trei dintre centre, aflate în Ocna Mureș, Aiud și Sebeș, au fost deschise începând din această săptămână pentru Paștele catolic, iar restul vor funcționa doar de săptămâna viitoare. De asemenea, mieii pot fi sacrificați și în patru abatoare autorizate aflate în localitățile Blandiana, Ighiu, Mesentea și Blaj.
În Alba, mieii se vând în această perioadă cu prețuri care variază între 10 și 15 lei kilogramul în cazul unui miel viu, prețurile fiind similare celor de anul trecut.
Anul trecut, în județul Alba au fost sacrificați în centrele de tăiere autorizate aproximativ 4.000 de miei, iar alte câteva mii au fost sacrificați în gospodăriile populației.
ARAD: În acest an sunt autorizate temporar șase centre de sacrificare a mieilor, care vor funționa doar până în 14 aprilie. În municipiul Arad, sacrificarea se poate face numai în Piața Obor, într-un spațiu amenajat. Celelalte cinci puncte de sacrificare sunt la sediile unor firme din localitățile Buteni, Mâsca, Hălmagiu, Șiclău și Macea. Doar pentru comercializarea cărnii de miel, DSVSA a mai autorizat temporar trei hale agroalimentare în municipiul Arad, aflate în Piața Mihai Viteazul, Piața Catedralei și Piața Fortuna.
Prețul unui kilogram de miel viu este cuprins între 12 și 14 lei, în timp ce carcasa se vinde cu 25 de lei kilogramul. Anul trecut, prețul unui kilogram de miel viu a fost de 12 lei, în timp ce carcasa se vindea cu 22 de lei.
BIHOR: În acest județ au autorizație de funcționare temporară două puncte de sacrificare a mieilor în Piața Ioșia din Oradea și în târgul de animale din municipiul Beiuș, dar și două abatoare – unul din localitatea Tulca, iar celălalt din Mihai Bravu.
„Diferența este că mieii tăiați în cele două abatoare pot fi comercializați și prin rețelele de magazine. Ceilalți, din cele două piețe, nu, ci doar direct”, spune directorul adjunct al DSVSA Bihor, Adrian Comaniciu.
La Oradea, prețul unui kilogram de miel în viu ajunge la 15 lei, cât a fost și anul trecut, în timp ce în alte localități din Bihor prețurile pornesc de la 12 lei pentru un kilogram.
„Prețul mieilor este de 15 lei pe kilogram viu, de la vânzător. Cei care doresc, au apoi posibilitatea să meargă la măcelar, să îl sacrifice și să-l tranșeze, pentru 25 de lei. Anul trecut kilogramul de miel s-a vândut tot cu 15 lei, iar spre sfârșitul perioadei prețul a scăzut la 12 lei. Este de așteptat ca și anul acesta să scadă”, afirmă purtătorul de cuvânt al Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, Florin Alexandru.
BISTRIȚA-NĂSĂUD: Două abatoare, de la Orheiu Bistriței și Podirei, sunt autorizate să sacrifice miei, și este posibil ca, în zilele următoare, să fie autorizat și un punct temporar de sacrificare a mieilor în muncipiul Bistrița.
Directorul adjunct al DSVSA Bistrița-Năsăud, Romulus Bița, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cele două abatoare aparțin unor firme de profil și vor sacrifica miei pentru ca acestea să îi poată comercializa în magazinele proprii sau pentru a-i vinde în rețele comerciale.
„Primăria Bistrița a depus o cerere la noi pentru autorizarea unui punct temporar de sacrificare pe strada Tărpiului. Lucrează zilele acestea la amenajarea lui cu toate cele necesare și vom merge să vedem dacă îndeplinește condițiile pentru a primi autorizare. Am trimis înștiințări tuturor primăriilor că pot cere autorizarea unor puncte de sacrificare a mieilor, dar numai Bistrița a trimis cerere”, afirmă Romulus Bița.
El spune că sunt greu de îndeplinit condițiile pentru obținerea autorizației fiindcă este necesar un spațiu închis și ușor de curățat, sursă de apă caldă și rece, cuiere inoxidabile și multe altele. În aceste condiții, mulți vor prefera să sacrifice mieii în propriile gospodării.
Potrivit sursei citate, DSVSA Bistrița-Năsăud estimează că în județ vor fi sacrificați înaintea Paștelui catolic și ortodox 5.000 de miei.
„Nu știm dacă vor fi miei fiindcă de două săptămâni a început exportul masiv spre Grecia și Italia în vederea Paștelui catolic. Până acum au plecat peste 15.000 de miei spre aceste țări. Iarna a fost grea, mieii sunt mici, vom vedea dacă vom avea sau nu”, a declarat Bița.
În prezent, prețul cărnii de miel este de 12 lei kilogramul de miel viu și de 25 de lei kilogramul în galantar. Anul trecut, kilogramul de miel viu s-a vândut cu prețuri între 10 și 12 lei, iar în magazine prețurile au fost cuprinse între 23 și 25 de lei kilogramul.
BRAȘOV: În județ au fost autorizate opt puncte de sacrificare în localități precum Săcele, Codlea, Făgăraș, Rupea sau Victoria, cărora li se adaugă trei abatoare care funcționează permanent.
Autoritățile brașovene au anunțat că nu se vor vinde miei vii în piețe, astfel că cei care vor dori sa cumpere miei vii o vor putea face direct de la ciobani.
Carnea de miel se va vinde în toate piețele autorizate, la prețuri care variază între 12-13 lei un kilogram dacă este vorba despre miel viu și 23-28 de lei în galantare.
„Se va pune în vânzare carne de miel și în lanțurile de supermarket-uri și hypermarket-uri. În anii precedenți, Metro și Selgros au achiziționat miei din zonă și probabil la fel se va întâmpla și anul acesta. Deocamdată n-am primit solicitări de la supermarket-uri, dar în momentul în care vom primi se vor verifica toate stocurile înainte de a intra la vânzare”, a spus directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, Dorin Enache.
Prețul de la tarabă va varia în funcție de opțiunile producătorilor, dar și de piața unde este pusă în vânzare carnea de miel, cea mai scumpă piață fiind cea din centrul vechi al municipiului Brașov, respectiv Piața Star.
„Acum carnea de miel se vinde cu 26-28 de lei pentru un kilogram. Dar prețurile vor scădea în perioada următoare și, probabil, săptămâna viitoare vor ajunge la 23-25 de lei pentru un kilogram”, a spus Cristian Vasile, șeful Serviciului Piețe din cadrul Primăriei Brașov.
BUZĂU: În județ au fost autorizate temporar două centre unde vor fi sacrificați mieii, în localitățile Pogoanele și Cochirleanca, iar în municipiul reședință mieii vor fi vânduți în piețe deja tăiați. Autoritățile sanitar-veterinare estimează că în acest județ vor fi sacrificați aproximativ 175.000 de miei.
Potrivit directorului adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare Buzău, Ciprian Botezatu, există premise ca anul acesta carnea de miel să se vândă la același preț ca anul trecut, respectiv 16 lei pentru un kilogram în galantar. Ciobanii spun însă că anul acesta carnea de miel ar putea fi mai scumpă, între 11 și 15 lei în viu și între 20 și 22 de lei în magazine, în condițiile în care a fost o iarnă grea.
CLUJ: În acest județ au fost autorizate temporar 12 puncte de sacrificare a mieilor pentru Paște, autoritățile estimând că vor fi sacrificați între 4.000 și 5.000 de miei.
Prețul kilogramului de carne de miel a crescut înaintea Paștelui cu o treime față de anul trecut, atât în viu, cât și la carcasă, motivul fiind iarna prelungită și creșterea prețului la furaje.
„Prețul cărnii de miel a crescut în acest an față de anul trecut. Dacă în 2011 înainte de Paște carnea de miel în viu se vindea cu 7,5 – 10 lei kilogramul, acum prețul a ajuns la 10 – 12 lei sau chiar 15 lei. De asemenea, carnea de miel la carcasă se vinde acum cu prețuri între 20 – 25 de lei kilogramul, față de 15 – 20 de lei cât era anul trecut. Creșterea de preț se datorează unei ierni prelungite, dar și creșterii prețului la furaje”, spun reprezentanții Direcției Agricole Cluj.
Directorul DSVSA Cluj, Iuliu Duma, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județ există un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, situat în comuna Mihai Viteazul.
„În județul Cluj există un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, în comuna Mihai Viteazul, iar DSVSA Cluj a decis autorizarea, cu caracter temporar, a 12 puncte de sacrificare pentru Paște. Patru dintre acestea se găsesc în oboarele de animale din Turda, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin, iar restul se găsesc la fermele unor crescători de ovine. În municipiul Cluj-Napoca se va putea cumpăra carne de miel din piețele agroalimentare, după ce animalele au fost sacrificate în locurile autorizate”, a spus Duma.
CONSTANȚA: În județ au fost avizate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor opt centre de sacrificare a mieilor, în zona localităților Mangalia, Mihai Viteazu, Medgidia (două), Cumpăna, Cernavodă, Constanța și Lumina. Avizul DSVSA Constanța a fost acordat temporar, pentru perioada sărbătorilor de Paște.
În municipiul reședință de județ, carnea de miel poate fi cumpărată cu același preț, respectiv 21,9 lei kilogramul, începând din 5 aprilie și până în 14 aprilie, după ce primăria a lansat programul „Prețul corect” la carnea de miel în trei piețe din oraș.
Directorul Direcției Piețe, Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Constanța, Nicolae Fronescu, a declarat că 54 de producători au acceptat să intre în program.
„Prețul pentru un kilogram de carne de miel va fi de 21,9 lei pe kilogram între 5 și 14 aprilie. Este prețul pe care l-am stabilit cu producătorii. Până în prezent s-au înscris 54 de producători, dar mai așteptăm și alții. Noi ne angajăm să nu percepem taxele legale de la producători, ei se angajează să nu depășească prețul de 21,9 lei pe kilogram. Dacă vor să vândă cu mai puțin, nu avem nimic împotrivă, dar cu mai mult nu pot vinde. Astfel, ei vor fi scutiți de taxele legale care se ridică la 50 de lei pe zi”, a spus Nicolae Fronescu.
Programul se va desfășura în trei piețe din municipiul Constanța, iar într-una dintre ele va fi amplasat un țarc unde clientul își poate alege mielul care va fi sacrificat în apropiere, într-un spațiu special amenajat.
El a afirmat că prețul la carnea de miel, stabilit de comun acord cu producătorii, este mai mare decât anul trecut, când a fost 19,9 lei.
În afara celor trei piețe din municipiul Constanța unde va funcționa „Prețul corect”, în celelalte șase administrate de Direcția Piețe, Târguri și Oboare fiecare producător poate fixa prețul dorit.
COVASNA: Sacrificarea mieilor se face în patru abatoare din zona orașelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Baraolt.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județ două abatoare – Toro Impex din Lemnia și Casalco din Sfântu Gheorghe – dețin autorizație permanentă pentru sacrificarea de ovine, însă instituția a mai dat derogare, pentru această perioadă, și pentru alte două abatoare, fiind vorba de Kronstadt și Lefrumarin din zona orașului Baraolt.
El a afirmat că, în acest an, aproximativ 20.000 – 22.000 de miei vor fi sacrificați de Paște.
În piața centrală din municipiul Sfântu Gheorghe, carnea de miel se vinde cu 25 de lei pentru un kilogram, față de 22 de lei, cât a fost anul trecut.
DOLJ: În municipiul reședință de județ, singurul punct de sacrificare autorizat este Piața Brestei, unde comercializarea mieilor va începe luni. Aici, carnea de miel în viu va fi vândută cu 15 lei pentru un kilogram, în timp ce în măcelăria din Piața Centrală un kilogram de miel costă 27 de lei.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, a declarat, că de la 1 aprilie și până în 14 aprilie toate circumscripțiile sanitare vor avea program prelungit.
GORJ: În municipiul reședință de județ există un singur punct de sacrificare a mieilor, respectiv o platformă special amenajată, care are apă curentă și este situată pe malul Jiului, fiind folosită în ultimii ani pentru vânzarea mieilor de Paște. Până la acest moment însă, ciobanii nu și-au făcut apariția aici și în nicio piață din municipiu nu se comercializează încă miel.
Autoritățile sanitare spun că vânzarea cărnii de miel va începe de săptămâna viitoare, estimând că prețul pentru un kilogram de carne de miel va fi cuprins între 20 și 25 de lei pentru un kilogram.
HARGHITA: Reprezentanții DSVSA au autorizat temporar trei puncte de sacrificare a mieilor pentru Paște, în comunele Nicolești, Plăieși și Ocna de Sus, acestea funcționând în perioada 1-13 aprilie. Numărul lor este mai mic față de anul trecut, întrucât există cerere foarte mare de miei la export, în special pentru Italia și Grecia.
Reprezentanul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Fekete Endre, a precizat că de la începutul anului și până în 30 martie s-au născut aproximativ 95.000 de miei în județ. El a afirmat că nu toți fermierii sunt, însă, dispuși să vândă mieii în această perioadă, cei din zonele Odorhei și Cristur specializându-se în vânzarea mieilor vara, când animalele au crescut, iar profitul obținut este mai mare.
Harghitenii nu vor duce, însă, lipsă de carne de miel nici la Paștele catolic și nici la cel ortodox, mai ales că, în afara crescătorilor mari de oi din nordul județului, în piețele din Harghita sunt așteptați și fermierii din Bistrița-Năsăud și Mureș.
În piețele agro-alimentare din județ vor fi acceptați la comercializare doar mieii sacrificați în abatoarele autorizate, pe bază de documente, inspectorii sanitar-veterinari începând de luni controalele la produsele specifice Paștelui.
În piețe au apărut deja mieii tăiați pentru Paște, prețul de vânzare fiind de 28 și 29 de lei kilogramul, însă crescătorii de animale vând mielul viu cu prețuri cuprinse între 12,5 lei și 16 lei kilogramul.
Prețurile sunt mai mari cu 8-9 lei la kilogramul de carne față de anul trecut, când carcasa de miel se vindea, cu o săptămână înaintea Paștelui, cu 20 de lei, ajungându-se la 17 lei kilogramul în Joia Mare, iar pentru mielul viu ciobanii nu cereau mai mult de 8 lei pe kilogram.
HUNEDOARA: Unsprezece puncte de sacrificare a mieilor au fost autorizate pentru perioada Paștelui, în județ existând un singur abator specializat unde pot fi sacrificați miei.
„Cele 11 puncte de sacrificare sunt poziționate în întreg județul Hunedoara, astfel ca să acopere nevoile oamenilor. Noi preconizăm că în acest an vor fi sacrificați până la 40.000 de miei în județul Hunedoara. Va mai fi și cantitatea de carne comercializată în supermarketuri și hipermarketuri”, a spus Lăzărescu.
În piețele din județul Hunedoara nu a fost încă scoasă la vânzare carnea de miel. Reprezentanții DSVSA Hunedoara consideră că anul acesta prețul cărnii de miel va varia între 22,5 și 25 lei și va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când carnea de miel s-a vândut cu 20 până la 22 de lei kilogramul.
IAȘI: În județ sunt autorizate temporar trei centre pentru sacrificarea mieilor, două dintre acestea fiind în municipiul reședință, iar celălalt în localitatea Strunga.
Vineri la prânz, doar doi producători, din Vaslui și Botoșani, vindeau miei în piețele din Iași, prețurile variind între 20 de lei și 30 de lei kilogramul.
Directorul Ecopiața Iași, Cristi Stărică, a declarat că în municipiul reședință de județ au fost amenajate cinci spații pentru vânzarea mieilor, însă producătorii întârzie să apară.
„La fel s-a întâmplat și în anii trecuți. Oamenii nu cumpără decât în ultimele zile. Ne așteptăm ca producătorii să înceapă să vină de la sfârșitul acestei săptămâni. Am amenajat spații speciale în piețele Nicolina, Alexandru cel Bun, Independenței, Hala Centrală și Dacia. De asemenea, avem un punct autorizat de sacrificare a mieilor, în zona Tătărași”, a declarat Cristi Stărică.
MUREȘ: În acest județ sunt amenajate zece puncte în care pot fi sacrificați mieii de Paște.
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare Mureș, Lucian Goga, a declarat că în Târgu Mureș există o singură piață cu un punct de sacrificare a mieilor avizat temporar, în perioada 2-14 aprilie, însă în județ sunt zece puncte de acest fel și toate asigură condiții de igienă optime.
„În Târgu Mureș există Piața Cuza Vodă, cu un punct de sacrificare a mieilor avizat temporar, în perioada 2-14 aprilie, aceeași situație este și la piețele din Sighișoara și Târnăveni. Mai există și trei abatoare autorizate și pentru ovine, în Târgu Mureș și de asemenea în Reghin și Chibed. De asemenea, au abatoare și unele firme, care dețin magazine proprii, astfel că în total, la nivel de județ, există 10 puncte de sacrificare, cu personal sanitar-veterinar autorizat în permanență. Facem față. Noi ne îngrijim de asigurarea condițiilor sanitar-veterinare, nu se acceptă la tăiere decât miei sănătoși”, a spus el.
Goga a estimat că în acest an vor fi sacrificați aproximativ 200.000 de miei în județ, în abatoare, piețe și în gospodăriile populației.
Prețul mieilor în viu este de 15 lei pentru un kilogram, iar cel din supermarketuri, la carcasă, de 27 de lei pe kilogram, autoritățile spunând că prețurile sunt similare celor de anul trecut
SĂLAJ: Reprezentanții DSVSA vor autoriza temporar două puncte de sacrificare a mieilor pentru perioada sărbătorilor, măsura fiind luată din cauză că în județ există un singur abator specializat unde mieii pot fi sacrificați.
„Sălajul are un singur abator autorizat, este vorba de abatorul Ovicarn din localitatea Hereclean, care este aproape de Zalău. Ca să ne asigurăm că și sălăjenii din alte colțuri ale județului vor avea unde să sacrifice mieii de Paște, vom autoriza temporar încă două asemenea locații, la doi agenți comerciali din Jibou și Șimleu Silvaniei”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, precizând că în fiecare punct de abatorizare vor exista asomatoare electrice, linii tehnologice, racorduri la rețeaua de apă și spații frigorifice.
Martin a afirmat în județ vor fi sacrificați, în gospodăriile populației și în cele două puncte de abatorizare, aproximativ 12.000 de miei, la care se vor adăuga mieii care vor fi sacrificați la Abatorul Ovicarn din Hereclean.
Ioan Dărăban, președintele Consiliului de Administrație al Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO) care deține Abatorul Ovicarn din Hereclean (cel mai mare abator de ovine din Transilvania), a declarat corespondentului MEDIAFAX că în acest an vor fi sacrificați la unitatea respectivă aproximativ 25.000 de miei, majoritatea pentru export în Italia și Spania.
În Sălaj, mieii vii se vând la 12-13 lei pentru un kilogram, față de 11 lei pentru un kilogram cât a fost în 2011. Pentru mielul tăiat, prețul de anul acesta este de 25-30 de lei pentru un kilogram, față de 20-25 de lei kilogramul cât a fost anul trecut.
SIBIU: În județ vor fi autorizate patru centre pentru sacrificarea mieilor, care vor funcționa numai în perioada 6 -13 aprilie.
Potrivit reprezentanților DSVSA, carnea obținută în aceste centre va putea fi valorificată în unități autorizate din județ sau direct la consumatorul final.
„Activitatea acestor unități de sacrificare va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizați de DSVSA Sibiu care vor examina, marca prin ștampilare și certifica carnea rezultată. Valorificarea cărnii de miel este admisă prin supermarketuri, carmangerii, măcelării și piețele agroalimentare din Sibiu, Avrig, Tălmaciu, și Mediaș”, spune purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu, Ioan Pențea.
În județul Sibiu mai funcționează trei abatoare autorizate sanitar-veterinar, în municipiile Sibiu și Mediaș și în localitatea Bungard. Carnea obținută în cele trei centre poate fi valorificată în unități autorizate pe piața națională.
Reprezentanții DSVSA estimează că în cele trei abatoare cu activitate permanentă vor fi sacrificați aproximativ 2.000 de miei, în punctele de sacrificare cu perioadă limitată 7.000 – 8.000 de miei, iar în gospodăriile populației aproximativ 60.000 de miei.
Crescătorii de ovine din județul Sibiu estimează că prețul cărnii de miel va crește cu câțiva lei anul acesta, ajungând la 15 lei kilogramul în viu, respectiv 25 de lei la carcasă.
SUCEAVA: În județ mieii sunt sacrificați în opt abatoare și în cinci centre autorizate temporar, autoritățile aștepându-se însă ca numărul cererilor pentru autorizarea temporară a unor puncte de sacrificare a mielor să crească la începutul săptămânii viitoare.
Autoritățile sanitar veterinare sucevene estimează că în județ vor fi sacrificați aproximativ 200.000 de miei, iar prețul va fi cuprins între 20 și 22 de lei pentru un kilogram.
TIMIȘ: În acest județ funcționează două abatoare în care se sacrifică miei înaintea sărbătorilor de Paște, cărora li se adaugă cel puțin 19 centre autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor.
„Cele două abatoare funcționează în localitățile Giulvăz și Liebling și fac față cererii din această perioadă. Pe lângă cele două abatoare mai avem, până în prezent, 19 puncte de sacrificare, iar cererile pentru deschiderea temporară a unor astfel de puncte continuă să vină la instituția noastră”, a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, Adrian Popa.
Potrivit directorului Direcției Agricole Timiș, Tiberiu Lelescu, aproximativ 300.000 de miei, dintre care aproximativ 150.000 vii, vor fi trimiși la export, județul Timiș fiind primul pe țară în privința numărului de ovine.
„În Timiș vor fi sacrificați aproximativ 100.000 de miei în preajma Paștelui. Acestora li se adaugă alți aproximativ 300.000 de miei pe care îi vom exporta în Europa, dintre care circa 150.000 miei vii și alți aproximativ 150.000 de miei tăiați”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Tiberiu Lelescu.
Carnea de miel se vinde, în Timiș, la prețuri care variază foarte mult, ajungând, în supermarket, până la 34 de lei kilogramul.
Autoritățile sanitar-veterinare spun însă că în piețe prețul nu va fi atât de mare, iar timișorenii vor putea cumpăra carne de miel cu 20-25 de lei kilogramul. Mieii vii se vor vinde cu 12-15 lei pentru un kilogram.
VASLUI: În județ există trei abatoare autorizate pentru tăierea mieilor – două în municipiul Vaslui și unul în Huși. De asemenea, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a autorizat un singur târg în județ, la cererea primăriei din localitate, unde mieii pot fi scoși la vânzare în viu, fiind vorba despre oborul din municipiul Bârlad.
Piața de miei va fi foarte săracă în acest an în preajma sărbătorilor de Paște, iar prețul cărnii de miel nu va coborî sub 20 de lei, susține conducerea Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui.
„Va fi foarte slabă piața în acest an, ca niciodată. Pe lângă faptul că iarna a fost lungă și grea, Paștele este devreme și mieii nu au crescut suficient. De aceea, crescătorii de ovine preferă să țină mieii până în toamnă și atunci să-i vândă la arabi, cu 11 lei kilogramul în viu, ceea ce este mult mai avantajos pentru ei”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Viorel Lupu.
VRANCEA: În județ există doar două abatoare unde vor putea fi sacrificați mieii, până în prezent reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor neprimind solicitări pentru autorizarea temporară a unor centre.
Și în acest an cei mai mulți miei au fost dați la export, unde se oferă un preț mai mare. Majoritatea mieilor au fost exportați în Italia și Franța, iar după sărbători mieii rămași vor fi livrați în țări arabe.
Un kilogram de miel viu se vinde cu 12 lei, iar pe tarabe se estimează un preț final de 23-24 lei pentru un kilogram.
„Prețul estimat pentru acest an este de 12 lei pentru un kilogram de miel viu, aceasta înseamnă 23-24 de lei după sacrificare. Deocamdată, ne pregătim pentru vânzările pe piața internă. La export a fost mai dificil în acest an, am livrat circa 20.000 de miei doar în Italia și Franța, fără țările arabe”, a afirmat managerul Asociației crescătorilor de ovine Miorița, Ion Avram.
În municipiul Focșani a fost autorizată de DSVSA Piața Centrală, unde vor fi amenajate 200 de tarabe pentru comercializarea mieilor sacrificați. Vânzarea cărnii de miel va începe luni, iar comercianții vor plăti o taxă de 9 lei pe zi pentru tarabă.


Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul
Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul
Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul
Carnea de miel, mai scumpă față de anul trecut; prețurile ajung până la 34 de lei kilogramul