– Prin intermediul anunțurilor de mică publicitate, sucevenii pot achiziționa carne de fazan sau prepeliță pentru masa de sărbători
– Prețurile sînt pe măsura rarității acestor păsări, carnea de fazan putînd fi achiziționată cu 280.000 de lei vechi kilogramul, iar cea de prepeliță cu 380.000 de lei kilogramul
– „Carnea de prepeliță sau fazan este deosebit de sănătoasă și o recomand tuturor sucevenilor”, ne-a declarat Ilie Dornean, bucătar la unul din restaurantele din municipiu
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă anunțurile de mică publicitate ale cotidianelor locale sînt animate de oferte care mai de care mai exotice și mai tentante. Pentru sucevenii care vor să aibă de sărbători o masă cît mai copioasă și s-au săturat de tradiționala carne de porc, foarte dăunătoare organismului, sau de obișnuita carne de pui, ofertele „exotice” nu lipsesc. Astfel, un crescător de fazani și prepelițe din Piatra Neamț își prezintă oferta prin intermediul presei locale. „Am o fermă unde cresc 200 de fazani și 120 de prepelițe. Ofer celor interesați orice cantitate de carne de prepeliță și fazan. După cum se știe, această carne bine pregătită este o adevărată delicatese și acum în preajma sărbătorilor este foarte căutată”, ne-a declarat acesta. Prețurile sînt pe măsura rarității acestor păsări, carnea de fazan putînd fi achiziționată cu 280.000 de lei vechi kilogramul, pe cînd cea de prepeliță este și mai scumpă, crescătorul din Neamț avînd un tarif de 380.000 de lei vechi, pe kilogram. Pentru a atrage cît mai mulți clienți, crescătorul oferă potențialilor doritori și rețete de preparare a cărnii de fazan și prepeliță.
Pe de altă parte, sucevenii care doresc să deguste de sărbători carne de curcan sînt mai norocoși, un kilogram fiind vîndut cu maximum 100.000 de lei vechi. „Dețin o fermă de curcani și ofer celor interesați exemplare vii la 95.000 de lei kilogramul, sau carne gata tranșată la 100.000 de lei kilogramul”, ne-a declarat un crescător de curcani din județ.
Pentru a ne lămuri dacă preparatele din fazan, prepeliță sau curcan sînt într-adevăr o delicatese am cerut părerea unui bucătar profesionist. „Carnea de prepeliță și fazan preparată de un profesionist este una deosebită. Se servește de sărbători sau la aniversări. Numai cine nu a degustat preparate de acest gen poate spune că această carne nu este bună. Bine preparată această carne este o delicatese”, ne-a declarat Ilie Dornean, bucătar la unul din restaurantele din municipiu. După cum ne-a precizat acesta fazanul poate fi preparat cu ciuperci, cu mere, cu sos de vin, cu smîntînă sau pe tavă. „Cel mai des fazanul se prepară pe tavă și bine preparat are un gust deosebit”, a precizat Dornean. Carnea de prepeliță se prepară cu ciuperci, cu legume, „împănată” cu mere sau „la frigare”. ”Pe lîngă gustul deosebit, această carne este foarte sănătoase pentru organism și le recomand tuturor sucevenilor care au posibilități să consume carne de prepeliță, fazan sau curcan”, a concluzionat, Ionel Dornean. Deși mai scumpă decît tradiționala carne de porc, vită sau găină, carnea de prepeliță, fazan sau curcan reprezintă o alternativă viabilă, pentru sucevenii care preferă, de sărbători, o masă deosebită.
