Atentat la sănătatea publică

Carne vândută din căruțe, într-un târg clandestin din Vicovu de Sus



Carne vândută din căruțe, într-un târg clandestin din Vicovu de Sus
Carne vândută din căruțe, într-un târg clandestin din Vicovu de Sus

– Veterinarii au depistat că târgul și hala de carne pe care le-au închis anul trecut funcționau ilegal, iar carnea se vindea în condiții mizere
– Primarului orașului a fost amendat din cauză că a permis comercializarea cărnii într-un spațiu neautorizat sanitar veterinar
Veterinarii au depistat la finele săptămânii trecute că târgul de animale din Vicovu de Sus, care a fost închis anul trecut, funcționa fără autorizație și că aici se vindea carne de toate felurile în condiții mizere. De asemenea, hala de carne din târg funcționa, tot în condiții improprii.
Conform celor declarate de către șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, carne de bovină, porc, dar și de cal era vândută la tarabe amplasate în aer liber și praf, sau direct din căruțe și din mașini, iar comercianții nu aveau acte care să ateste calitatea produselor.
Petrea Dulgheru a precizat că 30% din carnea păstrată în condiții mizere era de cal și de mânz și că, în prezent, se efectuează cercetări pentru a se depista de unde anume provenea carnea.
Trei persoane din Vicocu de Sus și Voitinel au fost prinse în flagrant și filmate în timp ce vindeau carne în condiții improprii, acestea fiind sancționate de către inspectorii veterinari cu amendă în valoare de 1000 de lei.
Veterinarii au dispus închiderea halei de carne din piața ce funcționa ilegal și l-au amendat cu 1000 lei și pe primarul orașului, Gheorghe Schipor, din cauză că acesta a permis comercializarea cărnii într-un spațiu neautorizat sanitar veterinar.
Directorul DSVSA Suceava a precizat că anul trecut s-au aplicat amenzi în trei rânduri la Vicovu de Sus din cauza neregulilor din târgul respectiv și s-a decis închiderea acestui spațiu, pentru că produsele vândute în condiții mizere reprezentau un atentat la sănătatea publică.
„Târgul nu era autorizat să funcționeze, însă primarul a permis acest lucru, în ciuda măsurilor dispuse de noi anterior, și de aceea am decis să îl sancționăm. În urma controlului efectuat sâmbătă, 28 iulie, am dispus amenajarea spațiului pentru comercializarea cărnii și obținerea autorizării sanitare veterinare a acestui spațiu. Mulțumim pe această cale Poliției și Jandarmeriei pentru colaborare în efectuarea acestor acțiuni și rugăm a ne acorda în continuare sprijin pentru combaterea traficului ilegal de carne pe teritoriul județului Suceava”, a menționat Petrea Dulgheru.
Veterinarii atrag atenția consumatorilor să cumpere carne numai din unități autorizate sanitar veterinar, unde carnea este verificată și este bună pentru consum.



Recomandări

A fost închis și ultimul focar de pestă porcină, de la Sf. Ilie. Crescătorii nu au restricții de Crăciun și sunt îndemnați doar la prudență

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă