Peste 60 de kilograme de carne de vițel fără acte de proveniență au fost confiscate, marți dimineață, din Piața Mare a municipiului Suceava, după o acțiune fulger a conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Cele două societăți care vindeau carnea fără vreo garanție că aceasta nu este periculoasă pentru sănătatea populației au fost amendate și li s-a suspendat temporar activitatea, în timp ce medicul veterinar care răspunde de siguranța alimentelor din piață a fost mutat disciplinar, pentru neglijență în serviciu.
Activitatea unităților, sistată două luni de zile
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a precizat că, împreună cu o echipă de la compartimentul de inspecție al instituției, s-a deplasat în hala pieței, la ora 5.30, atunci când agenții economici își aduc produsele în galantare.
„Am constatat că două societăți vindeau carne de tineret taurin fără acte de proveniență. Este vorba de animale sacrificate ilegal, probabil în gospodăria proprietarilor, fără a fi respectate normele sanitar-veterinare și fără să existe vreo garanție că acestea erau sănătoase. Este regretabil că am ajuns la o astfel de abatere gravă, chiar în hala centrală a municipiului Suceava”, a declarat Dulgheru.
Societățile care comercializau carne provenită de la animale sacrificate în afara abatoarelor sunt SC Nicșan SRL Călinești și SC Corocăescu SRL, în cazul ambelor fiind găsite la vânzare aproximativ 30 de kilograme de carne de vițel, fără acte de proveniență.
Administratorilor celor două societăți li s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 5.000 de lei, iar activitatea unităților a fost suspendată pe o perioadă de 60 de zile. În acest termen, patronii unităților trebuie să ia măsuri de modernizare a abatoarelor pe care le dețin, și din acest punct de vedere existând multe deficiențe.
Medicul veterinar, mutat disciplinar
Medicul veterinar care ar fi trebuit să vegheze ca astfel de activități ilegale să nu fie posibile este considerat și el vinovat pentru această situație.
„Când noi am ajuns acolo, marfa era deja pe piață. Nu pot să-mi închipui cum de medicul nu a verificat situația și nu a scos carnea din consum. Am luat măsura ca acesta să fie detașat disciplinar la Serviciul de Igienă de pe lângă DSV, acolo unde activitatea este foarte intensă în această perioadă. De asemenea, se va întruni comisia de disciplină, pentru a se stabili și o măsură administrativă”, a mai precizat șeful DSVSA Suceava.
El a ținut să transmită un avertisment tuturor colegilor din județ, cerându-le să fie foarte vigilenți, deoarece agenții economici, pe fondul crizei economice, sunt din ce în ce mai tentați să apeleze la metode ilegale de lucru, și de multe ori periculoase pentru sănătatea consumatorilor.





