Mulți părinți le privesc ca pe o alternativă sănătoasă, însă unele mărci de cârnați și burgeri vegetarieni conțin niveluri mult mai mari de sare decât echivalentele lor din carne, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în thisislondon.co.uk.
Doar doi cârnați de la una dintre aceste mărci pot furniza întreaga rație maximă de sare recomandată zilnic pentru un adult și o doză mult prea mare pentru un copil.
Cercetătorii de la Consensus Action on Salt and Health din Marea Britanie au decis, cu ocazia Săptămânii Naționale Vegetariene, să analizeze o selecție de produse fără carne.
Astfel, aceștia au descoperit că unii burgeri vegetarieni conțin de șase ori mai multă sare decât burgerii din carne, în timp ce alte mărci de burgeri și cârnați conțin la fel de multă sare ca o pungă cu chipsuri sărate.
Cantitatea maximă de sare recomandată zilnic unui adult sănătos este de 6 grame, în timp ce un copil cu vârsta între 7 și 11 ani nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi. Copiii cu vârsta sub 7 ani nu trebuie să depășească doza maximă de 3 grame de sare zilnic.
Unii cârnați pot conține 2,8 grame de sare pe porție, de patru ori mai mult decât echivalentul din porc.
„Ne apropiem de sezonul grătarelor și mulți oameni se gândesc că produsele fără carne sunt o alternativă mai sănătoasă. (…) Îi rugăm să se uite atent la etichete și să se asigure că achiziționează produse cu cantități scăzute de sare atunci când este posibil”, spun specialiștii.
„Unele produse indică pe etichetă doar nivelul de sodiu. Acesta trebuie înmulțit cu 2,5 pentru a se afla nivelul de sare”, mai spus specialiștii.