Carența de vitamina D este asociată cu un risc considerabil crescut de declanșare a maladiilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale și de deces prematur, potrivit unui studiu american, informează AFP.
Acest studiu, realizat timp de un an pe un eșantion de 27.686 de persoane în vârstă de până în 50 de ani și fără antecedente cardiovasculare, a relevat faptul că voluntarii cu cele mai mici concentrații de vitamina D în organism se confruntau cu un risc de deces prematur cu 77% mai mare față de persoanele cu un nivel obișnuit al acestei vitamine în organism.
Subiecții acestui studiu care sufereau de o insuficiență semnificativă de vitamina D se confruntau cu un risc cu 45% mai mare de a dezvolta o maladie coronariană și cu 78% mai mare de a suferi un atac cerebral.
Persoanele cu concentrații foarte reduse de vitamina D în organism erau, totodată, de două ori mai expuse riscului de apariție a insuficienței cardiace.
„Am ajuns la concluzia că, în primii 50 de ani de viață și chiar dincolo de acest prag, chiar și o carență moderată de vitamina D este asociată cu apariția maladiilor coronariene, a insuficienței cardiace, a atacurilor cerebrale și cu un risc mai ridicat de deces prematur”, a explicat Heidi May, epidemiolog la Institutul de cardiologie Intermountain Medical Center din Salt Lake City (SUA), unul dintre autorii studiului.
Acest studiu va fi prezentat la conferința anuală organizată de American Heart Association, în această săptămână, în orașul Orlando.
În opinia acestei cercetătoare, rezultatele studiului sunt „total surprinzătoare și importante”, deoarece medicii pot să trateze foarte ușor carențele de vitamina D, iar în acest fel va scădea riscul de apariție a maladiilor cardiovasculare, considerate drept primul factor de mortalitate în Statele Unite.
Studii recente au demonstrat că vitamina D joacă un rol important în numeroase funcții și procese biologice, precum tensiunea arterială, controlul nivelului glucozei din sânge și procesele inflamatorii, aceștia fiind factori de risc importanți pentru maladiile cardiovasculare.
Cercetătorii au verificat concentrația vitaminei D în sângele voluntarilor în timpul unui control medical de rutină al acestora.
Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de concentrația vitaminei D din sânge: normal (peste 30 de nanograme/mililitru), scăzut (15-30 nanograme/mililitru) și foarte scăzut (sub 15 nanograme/mililitru).
Acești pacienți au fost monitorizați timp de un an.
Vitamina D nu este frecvent întâlnită în alimentele obișnuite, ea existând în concentrații considerabile doar în ficatul de pește. Principala sursă de vitamina D este expunerea la soare, care permite pielii să o sintetizeze.