Vitamina D influențează peste 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul și cu bolile sistemului imunitar, precum scleroza în plăci, potrivit ultimelor descoperiri ale specialiștilor în domeniu, care demonstrează cât de gravă poate deveni carența de vitamina D în organism, informează Reuters.
La nivel mondial, se estimează că un miliard de persoane prezintă carențe de vitamina D, iar din acest motiv, câțiva oameni de știință din Marea Britanie și Canada consideră că autoritățile în domeniu ar trebui să înceapă să recomande administrarea unor suplimente cu această vitamină persoanelor vizate.
„Studiul nostru demonstrează într-un fel destul de dramatic influența largă pe care vitamina D o exercită asupra stării de sănătate”, a declarat Andreas Heger, de la Functional Genomics Unit din cadrul Universității Oxford din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
Vitamina D influențează ADN-ul uman prin intermediul unor structuri numite „receptori de vitamina D”, care se conectează în locuri specifice ale genomului uman. Cercetătorii au realizat o hartă a acestor locuri și au identificat peste 200 de gene influențate direct de acești receptori.
Carența de vitamina D este un cunoscut factor de risc pentru declanșarea rahitismului și, potrivit unor dovezi recente, stimulează declanșarea unor maladii imunitare, precum scleroza în plăci, artrita reumatoidă și diabetul de tipul 1, dar și anumite tipuri de cancer și chiar demență.
Ținând cont de aceste informații, cercetătorii au analizat acele regiuni de pe harta genomului uman asociate maladiilor enumerate mai sus pentru a vedea dacă în aceste zone existau concentrații ridicate de receptori de vitamina D. Cercetătorii au descoperit concentrații „semnificative” de receptori de vitamina D în regiunile asociate cu mai multe maladii autoimune comune, precum scleroza în plăci, diabetul de tipul 1 și boala lui Crohn, dar și în regiuni asociate unor tipuri de cancer precum leucemie și cancerul colorectal.
Studiul a fost publicat în revista Genome Research.
Cea mai mare cantitate de vitamina D este sintetizată pe cale naturală de organism, prin expunerea pielii la soare. Vitamina D se găsește în uleiul din ficat de pește, ouă și carnea grasă de pește – somon, hering și macrou -, putând fi administrată și sub forma unui supliment alimentar.
Deși nu a fost stabilită o doză zilnică optimă de vitamina D, experții în domeniu recomandă o cantitate cuprinsă între 25 și 50 de micrograme.