Carența de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire



Carența de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legătură între lipsa pe termen lung a acestui micronutrient și riscul crescut de boli asociate cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu preluat de AFP.
Magneziul joacă un rol esențial în sute de reacții biochimice din organism. El contribuie la întreținerea funcțiilor musculare și nervoase, stabilizează ritmul cardiac și fortifiază scheletul.
Noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat doar în Statele Unite, demonstrează că peste 50% din populație suferă de un deficit de magneziu din cauza unei alimentații dezechilibrate, fapt care contribuie la creșterea riscurilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoză și anumite cancere.
Efecte pe termen lung.
Autorii studiului, profesorul Bruce Ames și echipa sa de la Institutul de cercetări de la Spitalul de pediatrie din Oakland, California, au analizat efectele pe termen lung ale unei deficiențe moderate de magneziu asupra fibroblastelor, celulele care secretă structura mai multor țesuturi din corpul uman.
Celulele au fost cultivate în laborator în timpul ciclului lor de viață – trei până la patru luni. Cercetătorii au descoperit că, în cazul unei deficiențe moderate de magneziu, celulele supraviețuiesc, se multiplică normal, însă îmbătrânesc mai repede decât celulele care beneficiază de o concentrație normală din acest oligoelement.
„Carența de magneziu afectează procesul de îmbătrânire a celulelor. Îmbătrânirea celulară afectează maniera în care țesuturile funcționează”, a concluzionat David Killilea, specialist în nutriție și metabolism, coautor al studiului. „Credem că efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca apariția unor boli cronice”, a explicat acesta.
Soluții.
Specialiștii cred că în momentul în care observă markerii îmbătrânirii accelerate, celulele cu deficiență de magneziu se stabilesc pe modul „triaj”, economisind resursele doar pentru procesele metabolice indispensabile, în detrimentul funcționării lor pe termen lung.
Detectarea, diagnosticarea și tratarea acestei carențe sunt dificile pentru că oamenii pot suferi de un deficit moderat de magneziu o perioadă lungă de timp, fără să știe acest lucru.
Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea albă, cerealele integrale, bananele, ciocolata și nucile.