Au recunoscut

Care sunt pedepsele dictate în dosarul fraudei la Evaluarea Națională în care a fost implicat fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu



Cătălin Huțu, fostul director al Școlii Gimnaziale Salcea, a primit 1 an și 6 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
Cătălin Huțu, fostul director al Școlii Gimnaziale Salcea, a primit 1 an și 6 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere

Dosarul fraudei de la Evaluarea Națională în care a fost implicat Ioan Ștefan Lungu, fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, și-a consumat deja și o parte din ceea ce se numește finalul cercetării judecătorești. Trei din cele șase persoane care au fost puse sub acuzare de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, și-au aflat deja condamnările, cu mențiunea că una dintre ele este definitivă, iar altele două sunt pe cale să capete această formă.
Cătălin Huțu, fostul director al Școlii Gimnaziale Salcea, unul dintre oamenii fără de care frauda nu se putea realiza, a fost cel care a avut remușcări și mustrări de conștiință. Asta l-a determinat să colaboreze cu procurorii DNA Suceava, ceea ce a însemnat inclusiv montarea tehnicii de înregistrare, cu ajutorul căreia anchetatorii au reușit să afle detalii importante ale schemei infracționale. În plus, au fost obținute și mărturii ale celor implicați, în unele situații chiar și cu picanterii.
În urma colaborării cu procurorii, Cătălin Huțu nu putea merge decât pe procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, ceea ce s-a și întâmplat. Fostul director al Școlii Gimnaziale Salcea a primit pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani. Acordul de recunoaștere a vinovăției încă nu a rămas definitiv în instanță, dar acest lucru pare doar o formalitate.
O altă persoană care a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției este Mariana Rață, femeia de serviciu de la Școala Gimnazială Plopeni. Aceasta a primit 1 an și 8 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, pedeapsă care a rămas definitivă prin neapelare la data de 18 ianuarie 2017.
A treia persoană care a mers pe procedura acordului de recunoaștere a vinovăției este inspectorul Marius Grigoraș. El a primit o pedeapsă de 1 an și o lună de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarul care-i privește pe Lungu, Zettel și Gîză, în Camera Preliminară de la Tribunalul Suceava
Dacă pentru cele trei persoane amintite mai sus dosarul penal a ajuns la final sau este aproape de a se încheia, pentru cei mai importanți actori lupta în justiție abia începe.
Prin rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii DNA Suceava i-au pus sub acuzare și cer condamnarea lui Ilie Lungu, primarul orașului Salcea, a Nicoletei Zettel, fosta directoare a Școlii Gimnaziale Plopeni, și a lui Mihai Gîză, profesor de matematică la aceeași unitate de învățământ, între timp pensionat.
În acest moment, dosarul se află în Camera Preliminară la Tribunalul Suceava, unde nu s-a dat încă o soluție. Orice verdict va pronunța această instanță, cu siguranță se va ajunge la Curtea de Apel Suceava, prin contestarea soluției de către una sau toate părțile implicate. Dacă și magistrații de la Curtea de Apel Suceava vor considera că actul de sesizare este corect, abia apoi se va trece la judecată pe fond.
Descrierea pe larg a faptelor, așa cum au fost reconstituite de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, a necesitat o muncă de câteva luni, iar în final totul s-a concretizat într-un rechizitoriu de 155 de pagini.
Nicoleta Zettel – 22 de infracțiuni
Fără îndoială, pe primul loc la număr de infracțiuni se regăsește Nicoleta Zettel, fosta directoare a Școlii Gimnaziale Plopeni. „Pomelnicul” în cazul ei cuprinde nu mai puțin de 22 de fapte, după cum urmează:
-constituirea unui grup infracțional organizat;
-luare de mită;
-complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
-permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (două fapte);
-4 infracțiuni de folosirea în mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (două fapte);
-6 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, din care una în formă continuată (3 fapte);
-3 infracțiuni de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
-complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
-3 infracțiuni de uz de fals;
-complicitate la uz de fals.
Mult timp, Nicoleta Zettel s-a aflat sub control judiciar, măsură menținută și în prezent. În plus, ea avea interdicția de a ocupa funcția de director și de a-și exercita profesia, interdicții care au fost ridicate între timp de magistrați.
Primarul Ilie Lungu are de răspuns pentru patru acuzații
Ilie Lungu, primarul din Salcea, va răspunde pentru patru acuzații în fața judecătorilor, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și două infracțiuni de dare de mită. Trebuie spus că Ilie Lungu nu a dat nici o declarație în timpul anchetei, dar nici nu apare pe vreo înregistrare telefonică sau ambientală.
Potrivit actului de sesizare a instanței, „la începutul lunii iunie 2016, inculpatul Lungu Ilie a inițiat un grup infracțional organizat, constituit ulterior împreună cu inculpatul Gîză Mihai, consilier local al orașului Salcea și profesor de matematică la Școala Gimnazială «Cristofor Simionescu» Plopeni, și inculpata Zettel Nicoleta, director și președinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naționale de la nivelul aceleiași unități școlare, la care au aderat ulterior Huțu Cătălin, director al Școlii Gimnaziale «Aurelian Stanciu» Salcea și președinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naționale, și inculpata Rață Mariana, îngrijitoare la școala din Plopeni”.
Procurorii DNA Suceava au arătat că Ilie Lungu i-a promis lui Mihai Gîză suma de 200 de lei pentru a interveni pe lângă Cătălin Huțu pentru ca acesta din urmă să-și dea concursul la fraudarea tezelor la limba română și la matematică scrise de fiul primarului din Salcea. În plus, prin intermediul lui Gîză, edilul din Salcea a promis „sprijin politic” pentru ca soția lui Cătălin Huțu să ocupe funcția de director adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, precum și o sumă în bani, de 400 de lei.
De asemenea, tot prin intermediul lui Mihai Gîză, i-a promis Nicoletei Zettel suma de 400 de lei și sprijin politic pentru a rămâne pe funcția de director al Școlii Gimnaziale Plopeni.
Profesorul Mihai Gîză este acuzat de comiterea a 10 infracțiuni
Probabil fără implicarea consilierului local Mihai Gîză, frauda din vara anului trecut nu ar fi fost posibilă sau s-ar fi derulat mai dificil. Timp de aproape două luni, acesta a fost un fel de dispecer și a avut zeci de convorbiri telefonice cu persoanele puse sub acuzare în acest dosar. Astfel, între primarul Ilie Lungu și Mihai Gîză s-au consemnat 8 convorbiri telefonice, între Mihai Gîză și Nicoleta Zettel au fost 23 de apeluri, în timp ce între Mihai Gîză și Cătălin Huțu au fost nu mai puțin de 41 de discuții telefonice.
În final, Mihai Gîză a fost trimis în judecată pentru comiterea a 10 infracțiuni, după cum urmează:
-constituirea unui grup infracțional organizat;
-trafic de influență;
-două infracțiuni de complicitate la dare de mită;
-instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
-instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
-instigare la uz de fals;
-fals material în înscrisuri oficiale;
-complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
-complicitate la uz de fals.
Zettel, profesionistă încă din 2013
În rechizitoriu se mai arată că Nicoleta Zettel era expertă în fraude la Evaluarea Națională. Procurorii DNA Suceava au reușit să probeze cinci astfel de fapte, fără a pune la calcul și teza la limba română a lui Ioan Ștefan Lungu. Prima faptă datează din 2013, pentru ca în 2014 și 2015 să-și acorde sprijinul pentru câte doi elevi. În două situații beneficiari au fost rude ale actualului director al Școlii Gimnaziale Plopeni, Florin Cheia, unul dintre confidenții Nicoletei Zettel, așa cum arată înregistrările existente în dosar.
La fel de interesant este că Nicoleta Zettel s-a ocupat de fraude și în perioada în care era acasă, în concediu de creștere a copilului. Se întâmpla în iunie 2015, când a scris două astfel de teze, una notată cu 7,10, iar cealaltă cu 10.
Suspiciuni și informații despre implicarea Nicoletei Zettel în astfel de matrapazlâcuri erau cunoscute în școala din Plopeni, iar partenerul ei de dosar, profesorul de matematică Mihai Gîză, le-a scos în evidență cu ocazia unei discuții pe care a avut-o cu Cătălin Huțu.
„ .. ea a mai făcut chestii de tipul ăsta … și Doamne ferește dacă transpiră! … și ea a mers cu ideea că … eu o bănui de mai mult, de mult știu eu chestia asta … dar nu știu cum am intrat eu în sistemul ăsta, fără … ea a vrut să facă perfect, na … să fie ea …, știi, ea vrea să fie cea mai mare, na, cum sunt femeile, în general. Ele vor să fie primele … și uite, uite că a greșit aicea … amu, ea spune că n-o știut, dar, după război, ce să mai spună?”, este confesiunea lui Mihai Gîză.
Elevul Ioan Ștefan Lungu a primit nota 1 pentru tezele înlocuite
Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la evaluarea națională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ștefan Lungu a primit nota 10,00, în condițiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Națională nota a fost de-a dreptul catastrofală.
Ulterior, s-a constatat că și cea de-a doua teză, la matematică, la care a obținut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ștefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenților școlii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea națională.
Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Școlii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.
Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secția Științe Sociale, prima lui opțiune în ceea ce privește admiterea la liceu.
Între timp, notele lui Ioan Ștefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuși admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.



Recomandări