Care sunt băuturile ce induc o stare de ebrietate rapidă



Băuturile dietetice, recomandate în multe dintre curele de slăbire, nu sunt recomandate pentru cocteilurile care conțin alcool, pentru că induc mai repede starea de ebrietate
Cele mai expuse în acest caz sunt femeile, care sunt și cele mai mari consumatoare de băuturi dietetice. Astfel, în cazul în care o băutură răcoritoare care are în compoziție zahăr este înlocuită cu una dietetică, starea de ebrietate se poate instala mai rapid, potrivit unui studiu citat de DailyMail.
Un exemplu în acest sens este combinația de vodcă și limonadă dietetică. După un singur cocteil de acest fel – cu numai 50 de mililitri de votcă -, alcoolemia crește la un nivel care, de exemplu, l-ar putea împiedica pe consumator să conducă un autovehicul. Mai mult, acesta nu simte că s-ar afla în stare de ebrietate, continuând astfel să consume combinația de alcool și băutură fără zahăr.
„Amestecurile de băuturi alcoolice cu sucuri care conțin îndulcitori artificiali prezintă un pericol pentru consumatori, care pot ajunge în situația de a se intoxica cu alcool”, spune medicul Dennis Thombs, de la University of North Texas.
Acesta a condus un studiu la care au participat 16 femei și bărbați și care a fost realizat în trei etape. În prima dintre ele, participanții la cercetare au consumat alcool cu suc de citrice care conținea zahăr. În cea de-a doua etapă, alcoolul a fost servit împreună cu o versiune dietetică a aceleiași băuturi răcoritoare, în timp ce în cea de-a treia etapă subiecții au consumat numai băuturi răcoritoare.
La finalul fiecărei etape, participanților la studiu le-a fost măsurată alcoolemia și au fost întrebați cât de amețiți se simțeau sau dacă se credeau apți să conducă autovehicule. Rezultatele au fost surprinzătoare chiar și pentru specialiști.
„Măsurătorile efectuate după ce subiecții au consumat alcool și suc dietetic au arătat o concentrație de alcool în aerul respirat mai mare decât în cazul în care aceeași cantitate de alcool a fost ingerată cu o băutură răcoritoare cu zahăr”, a spus Cecile Marczinski, cercetător al Northern Kentucky University.
Potrivit specialiștilor, îngrijorător este faptul că majoritatea celor care beau alcool cu băuturi răcoritoare dietetice nu simt niciun fel de senzație de amețeală sau vreo modificare a stării de luciditate care să îi determine să își tempereze consumul. Situația ar fi cauzată, mai spun aceștia, de faptul că băuturile fără zahăr favorizează o mai mare absorbție a alcoolului în sânge.