Care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim pentru a ne păstra mintea intactă



Un nou studiu realizat de psihologii de la UCLA oferă dovezi care arată că supraponderabilitatea îi face pe oameni obosiți și sedentari, nefiind vorba despre o relație inversă de cauzalitate.
Cercetătorii conduși de Aaron Blaisdell au folosit 32 de șobolani femele, alocându-le una din două diete preț de șase luni. Jumătate dintre șobolani primeau o dietă standard, formată din alimente relativ neprocesate, cum ar fi porumbul măcinat și pește. Celelalte rozătoare au primit o dietă foarte procesată, de calitate inferioară, ce includea mult mai mult zahăr, pentru a simula o dietă de tip junk food.
După doar trei luni, cercetătorii au descoperit o diferență semnificativă în ceea ce privește greutatea șobolanilor, cei 16 care consumau junk food devenind mult mai grași.
„O dietă a dus la obezitate, alta nu”, a explicat Blaisdell, profesor de psihologie la UCLA College of Letters and Science.
Experimentele efectuate de cercetători sugerează totodată că oboseala ar putea rezulta dintr-o dietă de tip junk food.
În cadrul studiului, șobolanilor li s-a dat o sarcină în care li s-a cerut să apese pe o manetă pentru a obține recompense în apă și hrană. Șobolanii care consumau o dietă junk food au demonstrat o înrăutățire a performanței, făcând pauze mai lungi decât șobolanii slabi înainte să revină la sarcină. Într-o sesiune de 30 de minute, șobolanii supraponderali au luat pauze de două ori mai lungi decât șobolanii slabi.
După șase luni, dietele șobolanilor au fost schimbate între ele, astfel că șobolanii supraponderali au primit dieta mai nutritivă preț de nouă zile. Această schimbare, însă, nu a ajutat la reducerea greutății lor sau la îmbunătățirea reacțiilor în testul cu maneta.
Același lucru a fost valabil și în cazul celorlalți șobolani: când șobolanii slabi au primit dieta junk foodtimp de nouă zile, ei nu s-au îngrășat în mod semnificativ și nici nu s-a înregistrat o reducere a motivației lor în sarcina cu maneta. Aceste rezultate sugerează că un consum constant al junk food-ului, nu doar un consum ocazional, stă la baza obezității și a tulburărilor cognitive, spune Blaisdell.
„Nu există o soluție rapidă”, a subliniat cercetătorul.
Ideea că oamenii devin grași pentru că sunt leneși este falsă
Care sunt implicațiile acestui studiu pentru oameni? Oare oamenii care sunt supraponderali devin mai puțin sănătoși, sau oamenii mai puțin sănătoși devin supraponderali?
„Persoanele supraponderale sunt adeseori stigmatizate drept leneșe și lipsite de disciplină”, spune Blaisdell. „Rezultatele pe care le-am obținut ne sugerează că această idee foarte răspândită, că oamenii devin grași pentru că sunt leneși, este falsă. Datele noastre sugerează că obezitatea indusă de dietă este o cauză, nu un efect, al lenei. Fie dieta cu alimente foarte procesate provoacă oboseală, fie dieta provoacă obezitate, care provoacă oboseala”, afirmă specialistul.
Blaisdell crede că rezultatele se aplică, cel mai probabil, și oamenilor, care prezintă sisteme fiziologice similare șobolanilor. Dietele junk food fac oamenii și șobolanii să fie mai înfometați, spune specialistul.
În plus, cercetătorii au descoperit că șobolanii care au urmat dieta junk food au avut un număr mare de tumori de-a lungul corpurilor lor până la finalul studiului. Cei ce au mâncat dieta mai nutritivă prezentau tumori mai puține și mai mici, ce nu erau la fel de răspândite.
Blaisdell și-a schimbat dieta acum 5 ani pentru a mânca „ceea ce mâncau strămoșii noștri”. Profesorul evită alimentele procesate, pâinea, pastele, grânele și alimentele cu zahăr adăugat. El consumă carne, pește, ouă, legume și fructe. Specialistul spune că această dietă a dus la schimbări dramatice în sănătatea sa fizică și mentală. „Am observat o îmbunătățire considerabilă a cogniției. Am energie de-a lungul zilei, iar gândurile mele sunt limpezi și concentrate”, spune profesorul.
Ca specialist în cogniția animală, Blaisdell efectuează studii ce analizează relația între sănătate și stilul de viață (dieta și exercițiul fizic) și relația dintre o dietă junk food și tulburările cognitive pe care aceasta le induce.
„Trăim într-un mediu cu stiluri de viață sedentare, o dietă de calitate săracă și bogată în alimente foarte procesate ce diferă foarte mult de dieta la care ne-am adaptat de-a lungul evoluției umane”, spune doctorul. „Această diferență duce la multe dintre afecțiunile cronice pe care le vedem astăzi, precum obezitatea și diabetul”, explică Blaisdell.
Cercetarea va fi publicată în ediția din 10 aprilie a jurnalului Physiology and Behavior.
Sursa: UCLA



Recomandări