Care este dieta potrivită pentru tine?



Inspirat de studiile de nutriție care au stat la baza documentarului What Is The Right Diet For You, difuzat de BBC, testul urmărește încadrarea fiecărei persoane cu probleme de exces ponderal într-una dintre cele 3 categorii desemnate de cercetători – pe criterii biochimice, psihologice și genetice – și sugerarea unui regim de slăbire personalizat.
Documentarul What Is The Right Diet For You are ca temă personalizarea dietei pentru 75 de voluntari, în funcție de factori individuali, pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă. Aceste diete iau în considerare nevoile specifice fiecărei persoane, pe baza înțelegerii biologiei și a psihologiei individuale.
Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri principale de persoane:
– „pasionații de ospețe” (feasters) – care continuă să mănânce, la masă, pentru că nu se satură niciodată; ei nu produc în organismul lor cantități suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzația de sațietate, și obișnuiesc să mănânce mult la o singură masă.
– „pofticioșii în mod constant” (constant cravers) – care se gândesc tot timpul la mâncare; genele lor îi fac să mănânce foarte des, dar nu mănâncă mult dintr-odată.
– „mâncătorii emoționali” (emotional eaters) – care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăți în viață, folosind mâncarea ca pe un mijloc de consolare.
Pentru fiecare dintre grupuri, câte un anumit tip de regim s-a dovedit mai eficace decât altele.
– cei din primul grup au primit o dietă concepută pentru a stimula concentrația hormonului GLP-1 prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, pește și leguminoase și prin eliminarea din alimentație a carbohidraților (din pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri…).
– voluntarii din al doilea grup au primit „dieta 5:2”, ce presupune consumul a doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână; în celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.
– persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip „Weight Watchers” („Supraveghetorii greutății corporale”) și au urmat sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală, întrucât autorii studiului au considerat că acești voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin psihologic și social pentru a preveni alimentația compulsivă.
Sursa: Mail Online



Recomandări