Victime

Cardiaci căzuți în stradă din cauza caniculei



– Mai multe persoane cu afecțiuni cardiace au necesitat îngrijiri medicale după ce s-au prăbușit pe stradă
Temperaturile ridicate, de peste 30 de grade Celsius, au început să facă victime. În cursul zilei de ieri, începând cu orele 10:00, Serviciul Județean de Ambulanță a primit numeroase apeluri pentru a interveni în cazul unor persoane cu afecțiuni cardiace cărora li s-a făcut rău în plină stradă din cauza căldurii. Până ieri după amiază, opt suceveni au necesitat îngrijiri medicale de urgență, după ce s-au prăbușit pe stradă.
Directorul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, doctor Daniel Martiniuc, ne-a declarat că s-a intervenit în cazul a două persoane care au suferit accident vascular – cerebral, restul pacienților prezentând fibrilație cardiacă și puseu hipertensiv. Daniel Martiniuc a precizat că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre persoane în vârstă și cu afecțiuni cardiace. Un echipaj al SIAMUD a intervenit pentru a acorda îngrijiri de urgență unui bărbat căruia i s-a făcut rău lângă o farmacie din vecinătatea gării Burdujeni. Acesta a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean.
Directorul SAJ Suceava atrage atenția persoanelor cu afecțiuni cardiace că expunerea la soare poate avea efecte nefaste asupra acestora, din cauza dilatării vaselor de sânge. Se poate produce destul de ușor infarctul miocardic sau un accident vascular cerebral prin ruperea unui vas de sânge.
De aceea medicii recomandă persoanelor cu afecțiuni cardio-respiratorii să evite expunerea la soare, atât cât este posibil, iar atunci când ies afară, la temperaturi ridicate, să poarte pe cap pălării ușoare, de culoare albă. De asemenea, se recomandă în zilele foarte călduroase consumarea a minimum 2 litri de apă pe zi, și nu a sucurilor.
Daniel Martiniuc spune că nu doar îmbrăcămintea lejeră, din in, ne ferește de efectele negative ale caniculei, ci și evitarea consumului de mâncăruri hipercalorice. În zilele cu temperaturi ridicate se recomandă a se consuma mâncăruri ușoare, cu precădere supele de zarzavaturi și fructele.