Unul dintre cele mai iubite fructe ale europenilor, căpșunele, se dovedesc mai nou a fi și un elixir al tinereții veșnice. Roșii, dulci și cărnoase, căpșunele sunt considerate a fi și unul dintre cele mai senzuale fructe, pe lângă aspectul lor plăcut și gustul delicios. Iar asta nu e tot. Potrivit specialiștilor, alături de afine și spanac, căpșunele au o putere antioxidantă de până la 20 de ori mai mare decât a celorlalte alimente, plus un conținut de vitamina C mult mai mare chiar decât al citricelor. Considerate a fi unul dintre alimentele adevărate „elixire ale tinereții”, incluse într-un clasament special al USDA (Autoritatea americană de verificarea a calității alimentației), căpșunele sunt acum și obiect de studiu al prestigioasei Universități din Davis, California, unde se caută voluntari amatori ai senzualului fruct pentru a verifica efectele benefice pe care un regim pe bază de căpșune l-ar putea avea asupra bolilor cardiovasculare, inflamatorii, precum și asupra colesterolului. La apelul specialiștilor americani sunt chemați să răspundă bărbați și femei de peste 22 de ani, nefumători, cu un nivel al colesterolului cuprins între 180 și 300 mg/dl, și, bineînțeles, mari consumatori de căpșune, având în vedere că aceștia va trebui să consume aceste fructe de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Numeroasele recorduri ale căpșunelor se datorează și proprietăților antitumorale care le sunt atribuite acestor fructe, ale căror efecte medicale erau cunoscute chiar și romanilor. În plus, căpșunele sunt un bun aliat pentru cei care doresc să slăbească, ele fiind constituite din 90% apă. O sută de grame de căpșune conțin doar 30 de calorii, nu conțin grăsimi, colesterol sau sodiu.
(Click News)
