Atenție

Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului



Atenție: Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului
Atenție: Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului

Capsulele de vitamine comercializate în flacoane se degradează și devin ineficiente la o săptămână de la deschiderea ambalajului, din cauza umidității din aer, conform unui studiu american, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry și citat de dailymail.co.uk.
Astfel, chiar dacă aceste pastile sunt păstrate în flacoane cu capac ermetic, fenomenul de degradare a vitaminelor nu este stopat.
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că substanțele în stare cristalină – vitamina C, anumite tipuri de vitamina B și alte suplimente alimentare – sunt supuse unui proces ireversibil, denumit „delicvescență”.
În prezența unei umidități crescute în sala de baie sau în bucătărie, nutrimentele esențiale conținute în aceste pilule se dizolvă în aer.
Lisa Mauer, profesor în științe alimentare la Universitatea Purdue din statul american Indiana, recomandă păstrarea suplimentelor vitaminice în camere foarte bine uscate.
„Puteți vedea adeseori cum sarea sau zahărul încep să formeze cocoloașe. Acesta este un semnal care trădează fenomenul de delicvescență”, a precizat Mauer.
Acest proces poate să producă instabilitatea produsului din punct de vedere chimic. „Dacă ingredientele se dizolvă, calitatea și durata de viață a produsului vor scădea, precum și valoarea nutrițională eliberată în organism”, a mai subliniat Mauer.
Nici recipientele cu capac ermetic nu previn întotdeauna deteriorarea medicamentelor. „Deschiderea și închiderea flaconului modifică concentrația aerului din interior. Dacă deschideți și apoi închideți un flacon în sala de baie, veți adăuga puțină umiditate în flacon, de fiecare dată când faceți acest lucru. Într-un interval de timp foarte scurt – de cel mult o săptămână – anumite produse își vor pierde complet conținutul de vitamina C”, a explicat autoarea acestui studiu.